Logo Näytelmat.fi

Bengt Pohjanen

Pajala , 1944 -

Bengt Pohjanen on ruotsalaisen, Tornionjokilaaksosta tuleva kirjailija. Pohjanen kirjoittaa ruotsiksi, suomeksi ja meänkielellä. Hän on koulutukseltaan papiksi vihitty teologian kandidaatti ja filosofian tohtori. Tohtoriksi Pohjanen väitteli Tukholman yliopistosta vuonna 1979, aiheenaan suomalaiskirjailija Antti Hyryn tuotanto. Nykyisin Pohjanen toimii vapaana kirjailijana Ruotsin Överkalixissa.

Pohjanen on kirjoittanut kymmenen romaania ja viisi näytelmää, sekä joukon käsikirjoituksia, runoja ja äänikirjoja. Hänen tunnetuin teoksensa on romaani Ropandes röst (1981), joka on suomennettu nimellä Huutavan ääni (1999). Tämä Lars Levi Laestadiuksen elämänvaiheista kertova kirja on eräs Pohjoismaiden merkittävimmistä uskonnollisaiheisista romaaneista. Myös Pohjasen muu tuotanto käsittelee suurelta osin uskonnollisia aiheita, etenkin Suomen ja Ruotsin pohjoisten alueiden uskonnollisuutta. Tällaisia ovat esimerkiksi näytelmät Jerusalemin enkelit (1990) ja Saarnaaja (1996).

Pohjanen tunnetaan myös Tornionjokilaaksossa puhuttavan meänkielen puolustajana ja kehittäjänä. Pohjasen teos Lyykeri (1985) on ensimmäinen meänkielellä julkaistu romaani ja täten tärkeä merkkipaalu kirjallisen meänkielen historiassa. Sittemmin Pohjanen on kääntänyt monet teoksistaan meänkielelle, kuten myös Raamatun uuden testamentin evankeliumit.

Teksti: Olli Mäkelä / Sunklo, 2012

Teokset

Jerusalemin tanssi

Bengt Pohjanen ( Kirjailija )

Draama

1990

Lue lisää

Jerusalems Tanz (Jerusalemin tanssi)

Bengt Pohjanen ( Kirjailija )

Draama

2000

Lue lisää

Jerusalemsdansen

Bengt Pohjanen ( Kirjailija )

Draama

1990

Lue lisää

Tilaa uutiskirjeemme ja pysyt ajan tasalla uusimmista palveluun lisätyistä teoksista

 
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.