Arthur Miller oli Yhdysvaltalainen näytelmäkirjailija ja teatteriteoreetikko, jonka tunnetuin teos on Pulitzer-palkittu näytelmä Kauppamatkustajan kuolema vuodelta 1949.
Miller syntyi keskiluokkaiseen perheeseen, joka koki vararikon vuoden 1929 pörssiromahduksessa. Näin ollen Miller tottui jo nuorena työntekoon auttaessaan talousvaikeuksissa olevaa perhettään. Myöhemmin Miller joutui rahoittamaan myös opiskeluvuotensa jatkuvalla ansiotyöllä, milloin sanomalehdissä, milloin muualla. Miller opiskeli aluksi journalistiikkaa, mutta kiinnostuttuaan draamakirjallisuudesta, vaihtoi pääaineensa englannin kieleen. Miller kirjoitti ensimmäisen näytelmänsä No Villain (1936) opiskeluaikanaan.
Jo tämä esikoisnäytelmä oli taiteellinen menestys, mutta kommunismivainojen Yhdysvalloissa poliittisesti epäkorrekti. Tämä vaikeutti Millerin kirjailijanuran alkuvaiheita. Liittovaltion poliisi kuulusteli häntä poliittisista yhteyksistä, eikä kongressi lopulta sallinut hänen työskentelevän 20th Century Fox -elokuvatuottajan käsikirjoittajana. Millerin myöhempi näytelmä Tulikoe (1953), joka kertoo 1600-luvulla Yhdysvalloissa tapahtuneesta ns. Salemin noitavainosta, on selvä allegoria 40- ja 50-lukujen kommunismivainoille.
Vähitellen Miller kuitenkin nousi yleisesti tunnustetuksi näytelmäkirjailijaksi, jonka näytelmät menestyivät erinomaisesti esimerkiksi Broadwaylla. Millerin näytelmiä alettiin sovittaa myös elokuviksi. Uran alkuaikoina koettu syrjintä ja poliittinen vaino eivät kuitenkaan unohtuneet Milleriltä, vaan hän teki koko ikänsä töitä taiteilijoiden ilmaisunvapauden puolesta sekä Yhdysvalloissa että muualla maailmassa. Vuonna 1965 Miller valittiin kirjailijoiden keskinäistä solidaarisuutta ja sananvapautta ajavan International PEN -järjestön presidentiksi. Hän hoiti tehtävää neljän vuoden ajan.
Millerin tunnetuin yksittäinen näytelmä on Kauppamatkustajan kuolema. Se kertoo keski-ikäisen kaupparatsun Willy Lohanin elämästä. Lohan menettää työnsä ja pian muutkin asiat luisuvat raiteiltaan. Näytelmä käsittelee rahan vaikutusta ihmisen psyykeeseen. Päähenkilö joutuu arvioimaan uutta taloustilannettaan suhteessa lupauksiin, joita on antanut sekä läheisilleen että itselleen. Näytelmä kyseenalaistaa ”amerikkalaisen unelman” ja pohtii rahan valtaa ihmisen elämässä. Se on klassikon asemaan noussut mestariteos, jota meillä Suomessakin on esitetty lukuisia kertoja, ensimmäisen kerran Radiotetterissa jo vuonna 1951.
Muita Milllerin tunnettuja näytelmiä ovat mm. myös Suomessa moneen otteeseen esitetyt Kaikki minun poikani (1947) ja Näköala sillalta (1955).
Teksti: Olli Mäkelä / Sunklo, 2012