Logo Näytelmat.fi

Arijoutsi

Lahti , 1.9.1915 - 30.1.1993

Arijoutsi-nimimerkillä kirjoittanut Heikki Marttila oli suomalainen lehtimies, pakinoitsija ja kirjailija. Marttila oli oman aikansa suosituin pakinoitsija, irvileuka, joka otti kärkkäästi kantaa maailmanmenoon ja päivänpolitiikkaan.

Marttila opiskeli sanomalehtioppia Helsingin yliopistossa ja Yhteiskunnallisessa korkeakoulussa vuosina 1935–1938. Talvisota keskeytti opinnot, eikä Marttila palannut sotien jälkeen yliopistoon. Sen sijaan hän työskenteli käytännön pätevöittämänä lehtimiehenä Etelä-Suomi -lehdessä. Marttila oli erikoistunut Arijoutsi-nimimerkillä kirjoittamiinsa pakinoihin, joita teki myös Helsingin Sanomille. Myöhemmin Marttila julkaisi neljä kertaa vuodessa ilmestynyttä viihde- ja pilailulehteä Arijoutsin Pippuri.

Marttilaa pidettiin taitavana kirjoittajana. Hän viljeli sanaleikkejä ja kirjoitti rennolla otteella, pilke silmäkulmassa. Toisaalta Marttilan yhteiskunnalliset kannat olivat väliin hyvin jyrkkiä. Hän oli kiihkeästi isänmaallinen ja halveksi avoimesti mm. vasemmistolaista politiikkaa.

Marttilan tuotanto käsittää kaikkinensa kolmattakymmenettä pakina- ja huumorikirjaa. Lisäksi Marttila kirjoitti muutamia näytelmiä ja televisiokäsikirjoituksia. Myös Marttilan draamalliset työt ovat uskollisia kirjailija taiteelliselle eetokselle. Nekin ammentavat huumorista ja leikkimielisestä satiirista.

Teksti: Olli Mäkelä / Sunklo, 2012

Teokset

Eevan syntymämerkki

Arijoutsi ( Kirjailija )

Komedia

1950

Lue lisää

Tilaa uutiskirjeemme ja pysyt ajan tasalla uusimmista palveluun lisätyistä teoksista

 
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.