Logo Näytelmat.fi

Päivi Alasalmi

1966 -

(Kuva: Sara Pihlaja)

Päivi Alasalmi on monipuolinen kirjailija, joka on kirjoittanut draamaa niin teatterille, televisioon kuin radioonkin. Lisäksi hän on julkaissut yli kaksikymmentä teosta: pääosin romaaneja, mutta myös novellikokoelmia, tietokirjoja ja satukirjoja.

Esikoisnäytelmä Rakas pappimme sai kantaesityksen Tampereen Työväen Teatterissa vuonna 1998, ja on sen jälkeen esitetty lukuisissa harrastajateattereissa kautta maan. Jännityskomediassa kukkii musta huumori, ja liian monen rakastamalle karismaattiselle papille löytyy monta mahdollista murhaajaa.

Räyhähenki riivaa Lauhan torppaa Sunilan kylässä Ylöjärvellä marraskuussa 1891. Kuolemansairas piika Hertta joutuu myrskyn silmään, mutta kun Piru vie ensimmäisen uhrinsa, se onkin aivan toinen ihminen. Riivatut (2019) on jännittävä draama ihmisiä piinaavasta intohimosta, kunnianhimosta sekä kostonhimosta. Näytelmä ennakoi sisällissotaa ja pureutuu piikojen huonoon asemaan. Ihmisillä on suunnitelmia ja tavoitteita, mutta kun Piru alkaa riehua uskovaisessa tuvassa, kaikkein suurin mahti on rakkaus.

Persaukiset perheenemännät kyllästyvät krooniseen köyhyyteen ja päättävät ryöstää Kyläpankin. He harjoittelevat rosvousta näpistämällä karkkia kaupasta, mutta kun H-hetki lähenee, panokset kovenevat. Rosvorouvat (2019) on hillitön kesäinen komedia, joka sopii jokaiseen kesäteatteriin. Dramatisoinnista vastaa Juha Rosma.

Me ja ne (2016) kertoo maalaistalon tyttärestä Sarista, joka ei luovutakaan ylioppilaslahjarahojaan traktorin korjaukseen, vaan karkaa yön pimeydessä Pariisiin. Siellä hän kokee kiihkeän romanssin, mutta mitäs sitten tehdään, kun lomaromanssi tahtookin tulla Sarin mukana Suomeen? Dramatisointi on Jonna Wirénin käsialaa.

Maria Syvälän kanssa yhdessä kirjotettu Vessamysteeri (2015) on hervoton farssi maahanmuutosta ja yksilön oikeusturvasta. Vessaan vangiksi jääneen miehen katoamista ryntää setvimään koko kerrostalo yhdessä poliisivoimien kanssa. Näytelmän kantaesityksen esittivät Pyhäjoen Näyttelijät ry.

Alasalmen henkilöt ovat värikkäitä ja suorasukaisia, himojensa vietävissä olevia tavallisia tallaajia, joilla on synkkiä salaisuuksia. Piilotettuja totuuksia ongitaan esille koko kylän voimalla, ja lopussa seisoo yllätys. Alasalmi ei kumarra kuvia, vaan antaa äänen maan hiljaisille, ja se ääni voi möläyttää mitä tahansa. Hilpeän viisto huumori ryydittää vakavia aiheita.

Palkintoja, ehdokkuuksia ja kunniamainintoja:

Draamasta:
Suomen Harrastajateatteriliiton kunniamaininta 1999. Myöntämisperusteina mainittiin näytelmän Rakas pappimme hyvä dialogi ja jännittävä tarina.

Kaunokirjallisuudesta:

Finlandia-palkintoehdokkuus 1996
Kaarlen palkinto vuosina 2001 ja 2010
Tampereen kaupungin palkinto vuosina 1992, 1996, 2009 ja 2013 julkaistusta kirjallisuudesta
Koskenkorva-palkintoehdokkuus 1995
Nuori Aleksis-palkintoehdokkuus 2009

Teokset

Me ja ne

Päivi Alasalmi ( Kirjailija )

Draama, Nuortennäytelmä

2016

Lue lisää

Rakas pappimme

Päivi Alasalmi ( Kirjailija )

Komedia

1998

Lue lisää

Riivatut

Päivi Alasalmi ( Kirjailija )

Draama

2020

Lue lisää

Riivatut

Päivi Alasalmi ( Kirjailija )

Draama

2019

Lue lisää

Rosvorouvat

Päivi Alasalmi ( Kirjailija )

Komedia

2019

Lue lisää

Vessamysteeri

Päivi Alasalmi ( Kirjailija )

Komedia

2015

Lue lisää

Tilaa uutiskirjeemme ja pysyt ajan tasalla uusimmista palveluun lisätyistä teoksista