Logo Näytelmat.fi

Anni Swan

Helsinki , 4.1.1875 - 24.3.1958

Anni Swan oli suomalainen lasten- ja nuortenkirjailija, suomentaja ja toimittaja. Häntä pidetään suomalaisen tyttökirjallisuuden luojana.

Anni Swan syntyi suomenruotsalaiseen kulttuuriperheeseen. Hänen isänsä Carl Gustaf Swan oli tunnettu kulttuurihenkilö, opettaja ja sanomalehtimies. Äiti Emilia Malin oli kirjallisuusihminen ja niin ikään ammatiltaan opettaja. Hän opetti yhdeksän tytärtään lukemaan jo varhaisella iällä. Swan kirjoitti ylioppilaaksi vuonna 1985 ja valmistui Jyväskylän Seminaarista vuonna 1900. Anni oppi isänsä suomalaismielisyyden ansiosta myös suomen kielen, jolla kirjoitti myöhemmin kirjansa. Vuonna 1907 Swan avioitui runoilija Otto Mannisen kanssa.

Swan oli ensimmäisiä suomenkielisiä lasten- ja nuortenkirjailijoita. Nuoruusvuosinaan hän kirjoitti pääasiassa satukirjoja sekä lapsille suunnattuja näytelmiä. Avioitumistaan seuraavilla vuosilla Swan keskittyi enemmän nuorille suunnattuihin kirjoihin. Swanin kirjat ovat samaan aikaan kasvattavia ja viihdyttäviä. Niiden sankarit ovat tyypillisesti itsenäisiä, omatoimisia ja reippaita poikia ja tyttöjä. Tyttöjen reipashenkisyyden kuvaaminen oli aikaansa edellä. Myöhemmin itsenäiset ja aloitteelliset tyttöhahmot kuitenkin vakiintuivat tyttökirjojen peruskuvastoksi.

Swanin ensimmäinen julkaistu teos oli satukokoelma Satuja vuodelta 1901. Esikoisteoksen jälkeen Swan kirjoitti yhteensä viisitoista lapsille suunnattua satukirjaa ja näytelmäteosta. Nuortenkirjoista ensimmäinen oli vuonna 1914 ilmestynyt Tottisalmen perillinen. Teos käsittelee yhteiskuntaluokkien välisiä jännitteitä nuorten näkökulmasta. Siinä moraalisen hyveellisyyden osoitetaan olevan ihmisen korkein arvo säädystä riippumatta. Yhteensä Swan kirjoitti yksitoista nuortenkirjaa. Niistä tunnettuja ovat mm. Iris rukka (1916), Ollin oppivuodet (1919), Pikkupappilassa (1922), Sara ja Sarri (1927) sekä Pauli on koditon (1946). Kaikille Swanin nuortenkirjoille on tyypillistä yhteiskunnallisten ja moraalisten kysymysten käsitteleminen, seikkailua ja sattumuksia kuitenkaan unohtamatta. Toivottavat luonteenpiirteet kuten rohkeus, rehellisyys ja harkitsevaisuus nostetaan kunniaan. Swanin satuja ja nuortenkirjoja on dramatisoitu teatteriin 1950-luvulta lähtien.

Swan työskenteli kirjojensa ohella myös lapsille suunnatuissa lehdissä. Vuosina 1907–1918 hän oli toimittajana Pääskynen-lehdessä ja vuosina 1919–1945 Nuorten toveri -lehdessä, joka vaihtoi myöhemmin nimekseen Sirkka. Lisäksi Swan suomensi mm. Grimmin satuja ja Kettu Repolaisesta ja Jänis Vemmelsäärestä kertovia satuja. Yhdessä miehensä Otto Mannisen kanssa Swan suomensi myös Lewis Carolin teoksen Liisa ihmemaassa vuonna 1906.

Anni Swanin mukaan on nimetty arvostettu suomalainen lasten- ja nuortenkirjojen palkinto Anni Swan -mitali. Se jaetaan International Board on Books for Young People Finland -järjestön toimesta joka kolmas vuosi.

Teksti: Olli Mäkelä / Sunklo, 2012

Teokset

Ollin oppivuodet

Anni Swan ( Kirjailija )

Draama, Musiikkinäytelmä

1989

Lue lisää

Ollin oppivuodet

Anni Swan ( Kirjailija )

Draama

1999

Lue lisää

Satu vesihiidestä ja kultasirkasta

Anni Swan ( Kirjailija )

Lastennäytelmä

2005

Lue lisää

Silkinhieno

Anni Swan ( Kirjailija )

Lastennäytelmä

1989

Lue lisää

Tottisalmen perillinen

Anni Swan ( Kirjailija )

Draama, Nuortennäytelmä

1991

Lue lisää

Tilaa uutiskirjeemme ja pysyt ajan tasalla uusimmista palveluun lisätyistä teoksista