Anja Snellman (ent. Kauranen) on suomalainen kirjailija, kolumnisti ja televisiotoimittaja. Hänet tunnetaan vahvana kulttuuripersoonana.
Snellman on opiskellut Helsingin Yliopistossa ja on koulutukseltaan humanististen tieteiden kandidaatti. Kirjailijan uransa ohella hän on työskennellyt myös televisioesiintyjänä. Luottanustehtäviä Snellman on hoitanut mm. Suomen Kirjailijaliitossa. Snellmannin teoksia on käännetty useille kielille, esimerkiksi ruotsiksi, saksaksi ja ranskaksi.
Julkisuuteen Snellman nousi esikoisromaanillaan Sonja O. kävi täällä (1981), joka kohosi heti ilmestyttyään kirjalliseksi tapaukseksi Suomessa. Teos on Helsingin Kallioon sijoittuva nuoren naisen kasvukertomus. Teoksen aiheita ovat mm. sukupuoliroolit, yhteiskunnan kaksinaismoralismi ja sukupolvien väliset ristiriidat. Romaania on pidetty sekä nuoruuden että naisellisuuden väkevänä, samaan aikaan huolettomana puolustuspuheena. Sonja O. Kävi täällä on edelleen luettu ja arvostettu teos lajissaan. Se on myös Suomen historian myydyin esikoisromaani.
Snellmanin esikoisromaania on seurannut yhteensä yhdeksäntoista romaania ja kaksi runokokoelmaa, viimeisimpänä islaminuskon ja naisen seksuaalisuuden välistä konfliktia nyky-Suomessa kuvaava Parvekejumalat (2010). Naisen seksuaalisuus, sekä kirjassa käsiteltävä äidin ja tyttären välinen suhde, ovat Snellmanin tuotannon kestoaiheita. Samoin agressiot, valheellinen ja alistettu elämä, pelot ja äärimmäiset ihmiskohtalot. Toisaalta Snellmanin kirjat pursuavat elämänhalua ja tarkoin harkittua huumoria. Snellmanin kieli on tarkkaa ja taiturimaista. Kerronta sekoittaa mielenkiintoiseti faktaa ja fiktiota. Monesti laajemmat teemat ovat yhteiskunnalisia ja moraalisia. Snellmanin teokset kysyvät yhteisön normeja ja tapoja, mutta myös näiden katvealueisiin jääviä harmaita alueita.
Muita Snellmanin tunnettuja romaaniteoksia ovat mm. Ihon aika (1993), Pelon maantiede (1995), Syysprinssi (1996), Arabian Lauri (1997) sekä Safari Club (2001). Vuonna 2007 Snellmanille myönnettiin Pro Finlandia -mitali ja vuonna 2008 Helsinki-mitali.
Teksti: Olli Mäkelä / Sunklo, 2011