Logo Näytelmat.fi

Alexandre Dumas nuorempi

27.7.1824 - 27.11.1895

Kuuluisan ranskalaisen kirjailijan Alexandre Dumas’n poika Alexandre Dumas nuorempi oli jo omana aikanaan tunnustettu kirjailija, jonka teos Kamelianainen (1848) luetaan länsimaisen kirjallisuuden kauneimpien rakkauskertomusten joukkoon.

Dumas nuorempi syntyi isänsä aviottomana lapsena. Vallitsevien lakien tukemana Dumas vanhempi kuitenkin otti lapsen huoltajuuden tämän äidiltä ja kasvatti Dumas nuoremman tunnustettuna poikanaan. Dumas nuoremman syntyperä jätti pysyvän trauman tämän maailmankuvaan. Osaltaan kirjailijan maailmankuvan muotoutumiseen vaikutti myös isältä peritty puolittain musta ihonväri, johon tuon ajan Ranskassa suhtauduttiin vaihtelevan rasistisesti. Kirjailijana Dumas nuoremmasta kehittyikin yksilön moraalia ja yhteiskunnallista vastuuta käsittelevä kirjoittaja.

Kirjailijan pääteos Kamelianainen on kauniin, tuberkuloosia sairastavan pariisilaiskurtisaanin ja kiihkeän nuorukaisen traaginen rakkaustarina, jonka on katsottu pohjautuvan Dumas nuoremman omiin nuoruudenkokemuksiin. Teos saavutti heti suuren suosion, mistä syystä kirjailija teki siitä myös draamasovituksen, joka sekin muodostui hyvin pidetyksi. Myös Giuseppe Verdin ooppera La Traviata pohjautuu Kamelianainen-teokseen. Dumas nuoremman kirjoittamat lukuisat muut näytelmät olivat niin ikään pidettyjä omana aikanaan, mutta sittemmin niiden suosio on hiipunut.

Teksti: Olli Mäkelä / Sunklo, 2011

Teokset

Kamelianainen

Alexandre Dumas nuorempi ( Kirjailija )

Draama

1932

Lue lisää

Tilaa uutiskirjeemme ja pysyt ajan tasalla uusimmista palveluun lisätyistä teoksista