”Aleksis Kivi oli ensimmäinen suomenkielinen ammattikirjailija. Häntä pidetään Mikael Agricolan ja Elias Lönnrotin rinnalla suomenkielisen kansalliskirjallisuuden luojana. Näytelmissään, runoissaan ja romaanissaan Seitsemän veljestä Kivi kuvaa Suomea ja suomalaista naista ja miestä tavalla, joka edelleen muodostaa kansallisen identiteetin perustan.”(1)
Aleksis Kiveä pidetään Suomen kansalliskirjailijana ja suomenkielisen kaunokirjallisuuden isänä. Hänen tuotantonsa tunnetuimpiin teoksiin kuuluvat Nummisuutarit-näytelmä (1864) sekä Seitsemän veljestä -romaani (1870). Jälkimmäinen oli ilmestyessään ensimmäinen suomenkielinen romaani. Kuuluisasta romaanistaan huolimatta Aleksis Kivi oli ensisijaisesti näytelmäkirjailija. Kaikkiaan hän kirjoitti 15 näytelmää, joista kaikki eivät valitettavasti ole säilyneet tähän päivään saakka.
Ensimmäisenä Kiven näytelmistä nähtiin teatterin lavalla Lea (1969), jonka ensi-ilta nähtiin Helsingin Uudessa teatterissa 10.5.1869. Näytelmä oli samalla ensimmäinen ammattiteatterin lavalla esitetty suomenkielinen näytelmä. Nummisuutareiden ensi-ilta puolestaan nähtiin Oulussa 24.9.1875.
Vaikka Aleksis Kivi kirjoitti teoksensa 1800-luvun puolivälissä, eivät ne ole 2000-luvulle mennessä vanhentuneet saati unohtuneet. Kiven teoksia ja niiden sovituksia esitetään edelleen jatkuvasti suomalaisissa ammatti- ja harrastelijateattereissa.
Vuosi 2009 vietetään Aleksis Kiven syntymän 175-vuotisjuhlavuotta.
Lähteet:
(1) Sihvo, Hannes: Kivi, Aleksis. Teoksessa: Suomen Kansallisbiografia 5 (2005).
(2) Aleksis Kivi – Suomen kansalliskirjailija -internetsivusto. aleksiskivi-kansalliskirjailija.fi, 3.1.2009.
Kuvalähde:
Varhaisin tunnettu kuva Aleksis Kivestä. Todennäköisesti Albert Edelfeltin piirros vuodelta 1873.