Logo Näytelmat.fi

Aino Kallas

2.8.1878 - 9.11.1956

Historiaa ja mystiikkaa

”Aino Kallaksen suurimmat teokset ovat täynnä tulta, joka kytee jään alla. Sisäinen palo, jonka me aavistamme, vaikkakaan emme voi sitä nähdä, peittyy kylmään huuruun.”

Aino Kallas (os. Krohn) syntyi vuonna 1878 Viipurin pitäjässä saksalaissyntyisen isän ja suomenruotsalaisen äidin kulttuuriperheeseen.

Kallas avioitui vuonna 1900 virolaisen tiedemiehen ja myöhemmän diplomaatin, Oskar Kallaksen kanssa ja nuori perhe asettui vuonna 1904 asumaan Viroon. Uusi asuinmaa ei kuitenkaan johtanut Kallasta saman tien virolaisiin aiheisiin, vaan alkusysäyksen historiallisiin teoksiinsa Kallas sai miehensä enolta lukkari Carl Allakselta, joka kertoi seikkaperäisesti Viron menneisyydestä vieraiden valloittajien hallinnassa.
”Kuinka uppo uusi oli minulle maailma, joka hänen kertomuksissaan aukesi! Feodaaliaikuinen maailma tuskin miespolvea takaperin —. Olin kuin yht’äkkiä siirtynyt keskelle keskiaikaa. — Minuun tarttui sinä hetkenä ja ainaisesti jotakin siitä kipeästä kärsityn vääryyden tunnosta, mikä oli kaikkien näitten työorjuuden aikuisten tarinoiden pohjasävynä.”, Kallas kirjoitti myöhemmin.

Viron menneisyys, mielialat ja myytit vaikuttivat hiljalleen Kallaksen tuotantoon, ja niin syntyi muun muassa kolme kronikkatyylistä teosta, jotka sijoittuvat Viron osin myyttiseen historiaan. Teoksista kuuluisin on Sudenmorsian (1928), joka on ”oudon lumouksen ja intohimon täyttämä balladi, joka tapahtuu niillä rajoilla, missä äärellinen ihmissielu ja ääretön animaalinen luonto kohtaavat toisensa.”

Sunklo / Mirja Vinberg-Mäkinen 22.5.2008

Lähde: Aleksis Kivestä Martti Merenmaahan (1954)

Teokset

Batsheba Saarenmaalla

Aino Kallas ( Kirjailija )

Draama

1932

Lue lisää

KaksiNaista... Aino Kallas

Aino Kallas ( Kirjailija )

Draama, Musiikkinäytelmä

2019

Lue lisää

Nainen kuin jäätynyt sampanja

Aino Kallas ( Kirjailija )

Monologi

1993

Lue lisää

Sudenmorsian

Aino Kallas ( Kirjailija )

Draama

1928

Lue lisää

Säröjä

Aino Kallas ( Kirjailija )

Draama, Musiikkinäytelmä

2010

Lue lisää

Tilaa uutiskirjeemme ja pysyt ajan tasalla uusimmista palveluun lisätyistä teoksista

 
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.