Muut ammatit: Graafikko, pakinoitsija.
Suomen Näytelmäkirjailijaliiton kunniajäsen Aimo Vuorinen tunnetaan näytelmäkirjailijana parhaiten komediastaan Votkaturistit (1976).
”Minullahan oli siinä pirun hieno, ihan klassisen komedian lähtökohta. Minä ajattelin, että millainen olisi tilanne, missä törmää suomalaisten ja neukkujen ennakkoluulot. Jokaisella Venäjän matkalla oli sama lössi, vaikka ne oli eri ihmisiä. Siellä oli aina kommunisti ja joku hirvee porvari, joka muistutti, että kun perunat on lopussa niin tehdään punajuurista keittoo, ja kännääjä, ja miehiä kyttäävät naiset…” (1)
Votkaturisteista tuli äärettömän suosittu, sillä Vuorinen kirjoitti näytelmänsä juuri oikeaan aikaan. 1970-luvun puolivälissä Suomessa kukoistivat sekä taistolaispolitiikka, suomettuminen että pohjoismainen hyvinvointiyhteiskunta. Suomen kansainvälinen asema kohentui, ja samalla pidettiin yllä hyviä suhteita Neuvostoliittoon. Pinnan alla ennakkoluulot kuitenkin kukkivat – niin suomalaisten kuin venäläistenkin mielissä.
”Votkaturistit tuli pahimpaan taistolaisaikaan. Ne ei voineet missään olla esittämättä sitä, koska sillä oli niin valtava yleisöpohja ja toisaalta niitten piti riistää siltä merkitys, haukkua vaikka huorinteoksi kirjallisuuden nimissä. Täällä Lappeenrannassakin yks kaveri tuli kadulla vastaan ja sanoi, että kuule, heidän on kyllä raportoitava tästä Moskovaan.” (1)
Votkaturistien lisäksi Vuoriselle merkittäviä töitä ovat myös viisi 1980-luvulla syntynyttä näytelmää.
”Vanhan miehen hyvästijättö, teemaltaan hyvin henkilökohtainen, kirjailijan isän kokemuksiin perustuva; Vierailu, hyvinvointi-Suomeen ja sen ongelmiin paneutuva ihmissuhdesatiiri; Runoilija käy kaupungissa, joka kertoo Eino Leinon pistäytymisestä entisessä koulukaupungissaan, kahden miehen kohtaamisesta ja kohtaloitten vertailusta; Maisteri, joka kertoo poikkeusihmisen tarinan, ja Veteraani, monologi, sodannähneen sukupolven tilitystä.
Aimo Vuorinen luonnehtii teoksiaan suomalaisen elämänmuodon kuvauksiksi, joissa tarkastelukulmana on usein joku niin sanottu rajatila-ihminen.
‘Olen aina luottanut komiikan mahdollisuuksiin todella tärkeiden asioiden ilmentäjänä’, Vuorinen sanoo.” (2)
Sitaattien lähteet:
1) Munnukka, Antti: Aimo Vuorinen ui leuka veden pinnalla. Etelä-Saimaa 26.9.2004
2) Lahikainen, Kaisu: Vuorinen, Aimo. Lappeenrannan maakuntakirjaston internetsivusto, Carelica-kirjailijat