Unennäkijä

Kieli: 
Suomi
Näytelmälajit: 
Draama
Julkaisuvuosi: 
1958
Sivumäärä: 
72
Kesto: 
Kokoillan näytelmä
Synopsis: 

”Teos kohautti kautta Suomen teatteritaiteen ystäviä. Kriitikot olivat haltioissaan: kauan lamassa ollut suomalainen draama osoitti vihdoinkin heräämisen merkkejä.”

”Kielellisen ilmaisun rikkaus, tuoreus, iskevyys ja pelkisteneisyys ovat uutta suomalaisessa näytelmässä. Keskitetty rytmillinen proosa pulppuaa alkuvoimaisena ja jäntevänä. On todella kysymys luovasta aluevaltauksesta suomalaisessa näytelmässä” Olavi Veistäjä, Aamulehti  11.2.1958

Unennäkijä on runollinen näytelmä sotavanki Osvaldista, joka palaa kotiin oltuaan kymmenen vuotta vankina. Kotona tilanne on muuttunut: vaimo Barbara on mennyt uusiin naimisiin, uusi aviomies johtaa perheen omistamaa tehdasta ja tytär Elise on sokeutunut. Kotiopettajatar Ellen, joka on ihastunut Osvaldiin, on odottanut uskollisesti tätä.

Osvald ei anna vaimolleen anteeksi tämän uskottomuutta. Pariskunnan välejä kiristää Barbaran uuden avioliiton lisäksi myös tehtaan omistusjärjestelyt, Elisen tilanne ja Barbaran mustasukkaisuus Elleniä kohtaan. Lopulta Ellen tekee uhrauksen, jolla hän haluaa antaa Osvaldille ja Barbaralle mahdollisuuden aloittaa alusta – mutta onko se liian myöhäistä?

Käyttäjäroolit: 
Miehiä: 6
Naisia: 3
Yhteensä: 9
Muut roolit: 

Tovereita, kuoro

Soveltuvuus kesäteattereille: 
Ei
Ensi-ilta ammattiteatterissa: 
Kyllä
Place: 
Tampereen Teatteri
Ensi-ilta harrastajateatterissa: 
Ei