Otsasi hiessä

Kieli: 
Suomi
Näytelmälajit: 
Draama
Julkaisuvuosi: 
2016
Sivumäärä: 
107
Kesto: 
Kokoillan näytelmä
Synopsis: 

Otsasi hiessä kertoo pienen kyläyhteisön kautta asutustilojen perustamisen kuumasta kaudesta ja Suomen jälleenrakentamisesta.

Näytelmän keskiössä on rintamamies Arttu Reinikan perhe, joka rakentaa rintamamiestilaa pienen Susisuon kylän liepeille.

Artun ja koko perheen unelman toteutuminen kohtaa kuitenkin monia esteitä. Arttu joutuu vastaanottamaan maa-alueen, joka on heikkokasvuista, hallaa uhkuvaa vetistä suota ja kaukana tiestä. Naapuritalon Vasaran emäntä Saara estää valituksellaan tilan kannalta välttämättömän tien rakentamisen. Tilan rakentamista haittaavat myös viranomaisten asettamat tiukat määräykset, huutava puute rakennustarvikkeista ja isännän horjuva terveys. Artun tilan, Suoniemen, entinen omistaja on sodan aikana jättänyt metsän pakkoluovutukset tekemättä ja valtio tekee Artun tilalla metsään suuren avohakkuun. Lisäksi valtion avustukset ovat vain lähes puolet siitä mikä on luvattu.

Vastoinkäymisten takia rintamalla koetut ahdistavat muistikuvat nousevat Artun mieleen ja hänen terveytensä alkaa oireilla. Lasten on pakko jäädä rakennus- ja raivaustöihin. Elsa-vaimon ja lasten uurastuksella sekä naapurien talkooavun turvin saadaan rakennukset valmiiksi ja peltoa raivattua niin paljon, että perhe pystyy lunastamaan tilan omakseen. Kun Arttu ei terveytensä takia ole kyennyt ansiotyöhön, on tilan päälle jäänyt niin paljon velkaa, että pankki irtisanoo lainan.

Metsänmyynnistä päättävä metsäteknikko Pesonen huomaa oman aikansa tulleen. Hän kieltää metsänmyynnin ja yrittää keinotella pankinjohtajan kanssa tilan itselleen.

Tämä kuvio on todellisuutta ja niin yleinen vielä -70 luvulla, että satoja asutustiloja joutui keinottelun kohteeksi.

Näytelmän ratkaisuksi nousee kuitenkin Artun rintamalla aikoinaan tekemä urotyö. Arttu on hakenut Vasaran kaatuneen isännän ruumiin yksin vihollisen puolelta. Kun Saara kuulee tästä, tarjoutuu hän maksamaan erääntyneen pankkilainan. Lisäksi kylälle muuttanut opettajatar Kreeta on tehnyt asutuspiiriin ilmiannon Pesosen ja pankinjohtajan toimista.

Kyläläisten välisiä jännitteitä lisää Karvian turvasäilöstä vapautunut, katkeroitunut kommunisti Eetu Seppänen, joka vahtii pikkutarkasti Valvontakomission määräyksiä.

Eräs tarinan tärkeä henkilö on myös kulkumies Jorma Oksman, joka pääsee rengiksi Vasaran taloon. Hänen ja Saaran välille syntyy suhde, jota Jorma käyttää hyväkseen. Lisäksi lasten roolit ovat merkittäviä ja heijastelevat yleistä sodanjälkeistä ajattelua ja ristiriitoja.

Näytelmän perusjuoni perustuu osittain Maaseudun tulevaisuus lehdessä -80 -luvulla olleeseen rintamamies- ja asutustilallisten kirjoituskilpailuun.

Käyttäjäroolit: 
Miehiä: 9
Naisia: 7
Yhteensä: 16
Soveltuvuus kesäteattereille: 
Kyllä
Ensi-ilta ammattiteatterissa: 
Ei
Ensi-ilta harrastajateatterissa: 
Kyllä
Päivämäärä: 
14/07/2016
Paikka: 
Teatteri Retikka