Kenttäpostia

Kieli: 
Suomi
Näytelmälajit: 
Draama
Julkaisuvuosi: 
1990
Sivumäärä: 
102
Kesto: 
Kokoillan näytelmä
Synopsis: 

Näytelmä kertoo Kolvaan perheestä jatkosodan pyörteissä. Kolvaan veljekset lähtevät rintamalle, ja perheen naisten on selviydyttävä maatalon raskaista töistä ja viranomaisten ankarasta sääntelystä.

Kolvaan talon tytär on ajettu pois kodistaan, koska hän on sisällissodan aikana synnyttänyt aviottoman lapsen, Benjaminin. Benjamin saa jatkosodan aikana selville, että hänen enonsa ovat saattaneet surmata hänen punakaartilaisisänsä. Hän kostaa huijaamalla Kolvaan vanhan isännän luovuttamaan talon hänelle ja kiusaamalla Kolvaan naisia kansanhuollon tarkastajana.

Sodan loppuvaiheilla asepalveluksesta luistanut Benjaminkin värväytyy armeijaan. Rintamalla ollessaan hän tekee sovinnon enojensa kanssa.

Kaappa on kirjoittanut Benjamin Kolvaan tarinasta kolme eri versiota. Hiiskan miniät keskittyy kotirintaman tapahtumiin ja maatalon naisten selviytymiseen sota-ajasta. Benjamin Kolvaan sodan keskiössä on katkeroituneen Benjaminin kosto vanhempiensa puolesta. Kenttäpostia-näytelmässä rintaman tapahtumat, kotirintaman sinnittely ja sisällissodan aikojen jännitteet perheenjäsenten välillä muodostavat monipuolisen ja tasapainoisen kuvan jatkosodan ajoista.

”Kenttäpostia on hienostelematon kuvaus sota-ajan arjesta niin rintamalla kuin kotona Kankaanpäässäkin. Kaapan teksti elää ja hengittää, se etenee jouhevasti hauskoja yksityiskohtia sisältäen ja jättää sopivasti tilaa katsojan omille pohdinnoille. (...) Kenttäpostia rakentuu paljolti ilon ja surun välisen dialektiikan varaan. Näytelmässä on elämän koko kirjo arkielämän riemuista kuolemaan saakka. (...) Kenttäpostia onkin ennen kaikkea kunnianosoitus sodan taakat kantaneelle sukupolvelle, naisille ja miehille.” 

- Harri Päiväsaari, Satakunnan kansa, 31.7.1990.

Käyttäjäroolit: 
Miehiä: 6
Naisia: 4
Yhteensä: 10
Muut roolit: 

Runsaasti avustajia

Soveltuvuus kesäteattereille: 
Kyllä
Ensi-ilta ammattiteatterissa: 
Ei
Ensi-ilta harrastajateatterissa: 
Kyllä
Paikka: 
Veneskosken kesäteatteri