Tupakkakauppias

Language: 
Finnish
Genre: 
Comedy
Year of publication: 
1994
Pages: 
84
Length: 
Full length
Synopsis: 

Ensio Suominen on eläkkeellä oleva vanhuudenhöperö lääkäri. Häntä hoitaa hänen entinen miniänsä Maija. Maija haluaisi oman perheen - "monet naiset tuntevat itsensä vajavaisiksi ilman lapsia". Hän aikoo mennä naimisiin Pelti-Erkin kanssa. Hän on hyvä mies, kun "lyö vähemmän kuin kerran viikossa ja vieraissa käy vähemmän kuin kerran viikossa".

Ensio Suominen ei pidä Maijan tulevasta sulhasesta. Hän pitää Pelti-Erkkiä vanhana ukkona, hevosvarkaana ja vankilassakin Pelti-Erkki on ollut. Ensio kutsuu tyttärensä Ritvan taivuttelemaan Maijaa luopumaan haaveistaan. Samanaikaisesti taloon tulee Timo Teronen, naapurin poika, joka raiskasi Ritvan kolmetoistavuotiaana.

Timo suorittaa yhteiskuntapalveluaan, koska ei halua mennä vankilaan. Ensio pitää Timosta, ja alkaa opettaa tälle uutta ammattia, kalankasvatusta, joka on Ensio Suomisen rakas harrastus. Ensio Suominen pitää kaloista, koska niissä on jotain yksinkertaista - niiden elämällä on sellaiset turvalliset raamit.

Pelti-Erkki osoittautuu huijariksi. Hän tappaa Ensio Suomisen. Maija saa Timon ja lapsen. Ritva auttelee 'Timo et poika' -kalakaupassa.

(Sari Tenhunen: Näytelmäluettelo 1995, SHT)

Roles: 
Number of male actors: 3
Number of female actresses: 2
All role: 5
Adapted to summer theatre: 
No
Premiere in professional theatre: 
No
Premiere in amateur theatre : 
No