Hennalan torvisoittokunta

Language: 
Finnish
Genre: 
Musical
Year of publication: 
1998
Pages: 
85
Length: 
Full length
Synopsis: 

Kesä 1917. Eduskuntalaitos on hajotettu, valtalaki ei ole voimassa, hinnat ja maksut hillittömässä nousussa. Hikiset työläiset ahertavat telineillä ja tehtailla. Turussa on nälkä, ihmiset kapinoivat. Valtion Valion tehtaalla on voita, syttyy voikapina. Suovase Wäinö ja Laineen Alma ovat menossa avioon, mutta hääpuheet jäävät agitaatiopuheiden varjoon. Vallankumous alkaa.

Kevät 1918. Puhelinlaitos, rautatie ja lennätin ovat punaisten hallinnassa. Turun punaisen kaartin soittokuntaosasto perustetaan, samoin naiskaarti. Soittokuntaosasto naiskaarti turvajoukkonaan lähtee rintamalle. Toukokuussa soittokunnan ja naiskaartilaisten meno pysähtyy valkoisten kiväärinpiippuihin Hennalan kasarmille, lähelle Lahtea.

Kärsimyksen ja nälän uuvuttama naiskaarti ja soittokuntaosasto pitää kuolemanleirillä yhtä. He saavat Hennalan pastorin puolelleen, ja tämä hankkii porukalle takavarikoidut soittopelit takaisin. Hennalan torvisoittokunta kajauttaa ilmoille vankiystävien, vaan ei toverien iloksi viimeisillä voimillaan kappaleen, jos toisenkin, ennen kuin alunan pöhöttämät rippeet niin naiskaartista kuin Hennalan torvisoittokunnasta vapautetaan ja he löytävät itsensä resuisina ja nälkiintyneinä Turun laitamilta. Yhteisestä sopimuksesta nyt niin hiljaiset soittajat päättävät pysyäkin hiljaa pitkän soittoreissunsa tapahtumista.

(Marja Tuominen: Näytelmäluettelo 2000, SHT)

Roles: 
Number of male actors: 24
Number of female actresses: 8
All role: 32
Adapted to summer theatre: 
No
Premiere in professional theatre: 
No
Premiere in amateur theatre : 
No