Erään balettitanssijan lapsuus

Language: 
Finnish
Genre: 
Drama
Year of publication: 
1992
Pages: 
54
Length: 
Full length
Synopsis: 

Esko Jaakkola on keski-ikäinen pedofiili hammaslääkäri, hänellä on alkoholistivaimo Raili, homo poika Juhani ja mielisairaalassa pidettävä tytär Katri. Sekä kymmenvuotias, balettia harrastava poika/tyttärenpoika, Vesa.

(Mitään näistä asioista me emme tiedä näytelmän alussa.)

Perheen sielu ja keventäjä on apulainen Helmi, joka kannattaa IFK:ta ja pesee ja hoitaa sammunutta Railia ja huolehtii siitä, että Esko pääsee lähtemään öisille saalistusmatkoilleen ja että Juhanilla on puhdas omatunto suhteestaan kirjailija Sakari Kuikkaan.

Näytelmä alkaa, kun Katri päästetään yllättäen kotiin mielisairaalasta ja hän ilmestyy hämmentyneiden perheenjäsentensä keskelle vahvana ja päättäväisenä. Katri haluaa isänsä siitämän poikansa, Vesan itselleen.

Raili uskoo humalahouruisessa mielessään jo oikeasti, että Vesa on hänen ja kirjailija Kuikan yhteinen avioliiton ulkopuolinen lapsi. Katri haluaa myös paljastaa auto-onnettomuuden, jossa isä tappoi jalankulkijan. Isää on syytetty ja isä on kantanut syyllisyyttä, vaikka se oli Raili, joka kävi mieheensä käsiksi humalapäissään auton takapenkiltä, jolloin Esko ajoi jalankulkijan yli.

Näytelmä on dysfunktionaalisen perheen irvikuva, farssi, tai tragikomedia, jonka lopussa Katri ja Juhani jatkavat elämäänsä tietoisina paljastetuista salaisuuksista ja Esko ja Raili jatkavat surkeaa elämäänsä mistään mitään ymmärtämättä tai oppimatta.

Roles: 
Number of male actors: 3
Number of female actresses: 4
All role: 7
Adapted to summer theatre: 
No
Premiere in professional theatre: 
No
Premiere in amateur theatre : 
No