Ella ja jättipotti

Language: 
Finnish
Genre: 
Comedy, Children's play
Year of publication: 
2009
Pages: 
31
Length: 
Short play
Synopsis: 

Ella, Pate, Samppa, Pukari, Hanna, Tiina ja Tuukka muodostavat kekseliään kaveriseitsikon alakoulun 2A-luokalta. Lapset löytävät koulun roskiksesta voittoisan lottokupongin, joka kuitenkin katoaa salaperäisesti. Mysteeri kuorii vilkkaalla mielikuvituksella varustetusta ryhmästä agenttijoukon, jonka rikollisjahdissa kukaan ei ole epäilysten ulkopuolella – ei edes lasten oma opettaja, jolla stressiä riittäisi ihan kotitarpeiksi uudessa perheenlisäyksessäkin.

Tarinan pyörteissä mm. aiheutetaan kaaosta ostoskeskuksessa, suojaudutaan hedelmiä syöksevältä pelikoneelta veikkaustoimistossa ja tavataan vaeltava aave yöllisellä kuulustelureissulla kukkakauppiaan maatilalla. Teksti sisältää myös tummempia sävyjä, kun rahan kiilto silmissä saa parhaat ystävykset kääntymään toisiaan vastaan ja riitaantumaan keskenään. Lopussa kaikki kuitenkin selviää, ystävyys voittaa ja kevätjuhlaakin päästään viettämään varsin riemukkaissa, mutta yllättävän ”talvisissa” merkeissä.

Dramaturgia perustuu pääosin Timo Parvelan vuonna 2009 julkaistuun Ella-lastenkirjasarjan samannimiseen osaan, mutta mukana on aineksia muistakin sarjan kirjoista

Teemaltaan näytelmä ottaa kantaa rahan valtaan ja voimaan, niin hyvässä kuin pahassakin. Tiiviin kaveriporukan ystävyys joutuu koetukselle, kun äkkirikastumisen toivo saa lapsetkin hetkeksi unohtamaan, mikä elämässä oikeasti on tärkeää.

Roles: 
Number of male actors: 3
Number of female actresses: 5
All role: 8
Other roles: 

Lapsirooleja (8-10v.): (3T/4P). Rooleja voivat esittää myös aikuiset (3N/4M). Lisäksi 3 lapsimallia (2T/1P), roudari/lähetti, opettajia.

Adapted to summer theatre: 
No
Premiere in professional theatre: 
No
Premiere in amateur theatre : 
No