Tom Paxal

Syntynyt: 
23.9.1947
Syntymäpaikka: 
Helsinki

Tom Paxal on suomenruotsalainen näytelmäkirjailija, prosaisti, lastenkirjailija ja käsikirjoittaja. Hän on kirjoittanut lapsille suunnattuja näytelmiä yhdessä puolalaisen kirjailijan Anna Onichimowskan kanssa.

Paxal on koulutukseltaan urheilu- ja nuoriso-ohjaaja. Hän on työskennellyt kirjailijan toimensa ohella laaja-alaisesti mm. merimiehenä, liikunnanopettajana, sosioterapeuttina, kehitysvammaisten opettajana sekä radiotoimittajana. Paxal oli Suomen ruotsinkieliset kirjailijat -yhdistyksen ja Lukukeskus-järjestön hallituksen jäsen vuosina 89-91.

Paxal on kirjoittanut kolme romaania, viisi näytelmää, kolme televisiokäsikirjoitusta, kaksi kuunnelmakäsikirjoitusta, kaksi satukirjaa, nuorten kirjan ja joukon novelleja. Paxal kirjoittaa ruotsiksi, mutta osa hänen töistään on myös suomennettu. Paxalin televisiokäsikirjoitus Vårt Fagerby sekä novelli ”Violinisten” ovat palkittuja.

Paxal on tehnyt pitkään yhteistyötä puolalaisen lasten- ja nuortenkirjailijan Anna Onichimowskan kanssa. Yhdessä he ovat kirjoittaneet novellikokoelman Dzieci zorzy polarnej (1998), jonka ruotsinkielinen nimi on Norrskensbarnen. Teos on myös dramatisoitu näytelmäksi. Kirjoittajakaksikko on tehnyt yhdessä niin ikään näytelmät En gåva från himlen (1997) sekä En elefant i blåsten (1998), joista jälkimmäinen on käännetty myös suomeksi nimellä Norsu ja maaginen myrsky (1998).

Teksti: Olli Mäkelä / Sunklo, 2012

Teokset

Otsikko Kirjailijan rooli Julkaisu Lajit Kieli Alkuperäinen kieli
Biblioteket i molnen kirjailija 2003 Draama Ruotsi
Den fyrhörniga cirkeln kirjailija 1999 Ruotsi
En elefant i blåsten kirjailija 1998 Nuortennäytelmä, Lastennäytelmä Ruotsi
En gåva från himlen kirjailija 1997 Draama Ruotsi
Farbrors dröm dramatisoija 1987 Komedia, Draama Ruotsi
Norrskensbarnen kirjailija 1999 Lastennäytelmä Ruotsi
Norsu ja maaginen myrsky kirjailija 1998 Musiikkinäytelmä, Lastennäytelmä Suomi