Sirkka Karppanen

Syntynyt: 
1918
Kuollut: 
1999

Sirkka Uro-Karppanen oli Suomen ensimmäisiä naistoimittajia. Hän oli toimittajana kaikissa etelä-karjalaisissa lehdissä (Karjala, Saimaan Sanomat ja pisimpään 40-50 luvulla Etelä-Saimaassa). Etelä-Saimaaseen hän kirjoitti myös varsinaisen toimittajauransa jälkeen paikallista kulttuurihistoriaa ja yhteiskunnallisia aiheita sivuavia juttuja. Vanhan Lappeenrannan kulttuurihistoria ja sen säilyttäminen tai tuhoaminen antoivat aiheen moniin lehtiartikkeleihin; mm. Anni Swanin huvilan kohtalo kirvoitti paljon yhteiskunnallista pohdiskelua.

Toisen uransa Sirkka Karppanen teki Lappeenrannan maakuntakirjastossa. Lasten- ja nuorten asiat ja lapsille kirjoittaminen oli hänelle tärkeää, monen hänen näytelmänsä tai lehtijuttunsa inspiraationa olivat omat lapset Mikko ja Anu. Toinen tärkeä aihe oli luonto - siitä hän kirjoitti paljon myös runoja ja maalasi akvarelleja.

Teatterille kirjoittaminen oli Karppaselle luonteva tapa ilmaista itseään; hänen aviopuolisonsa Kaarlo Karppanen oli Lappeenrannan kaupunginteatterissa näyttelijänä lähes 30 vuotta.

Teokset

Otsikko Kirjailijan rooli Julkaisu Lajit Kieli Alkuperäinen kieli
Kotipihan pilvet kirjailija 1968 Lastennäytelmä Suomi
Misse sai kodin kirjailija 1976 Lastennäytelmä Suomi
Motorisoitu serenadi kirjailija 1968 Komedia Suomi
Tähtipuun satu kirjailija 1968 Lastennäytelmä Suomi
Yksi pääsky ei kesää tee kirjailija 1968 Draama Suomi