Sakari Pipatti

Sakari Pipatti aloitti näytelmien kirjoittamisen jo kouluaikoina 60-luvulla, jolloin hämeenlinnalaisteinin kynästä syntyi lyhyitä sketsejä. Vaikka kirjoitus väistyikin sittemmin taka-alalle poliisin opintojen ja töiden myötä, ei viehätys taiteeseen koskaan täysin kadonnut. Ristiinaan 90-luvulla muutettuaan silloinen ylikonstaapeli Pipatti liittyi paikallisen nuorisoseuran näyttämölle, ja näyttelemisen innoittamana tarttui kirjoittamiseen uudelleen.

Tuloksena syntyi 'Omituinen johtolanka', komedia pienessä maalaiskylässä tapahtuvasta rikoksesta, jonka johtolanka osoittautuu sangen kummalliseksi. Näytelmä otettiin vastaan myönteisesti, ja Pipatin kipinä kirjoittaa enemmän leimahti liekkeihin. Kirjailijan käsistä alkoi syntyä niin kansalaisopiston tarpeisiin kirjoitettuja hupailuja kuin myös laajempia ja verrattain vakavampia näytelmätekstejä. Osa teoksista syntyi erityisille työryhmille, kuten 'Kuuden naisen loukussa', joka kirjoitettiin mittatilaustyönä opiskelijaryhmälle.

Pipatti pyrkii näytelmissään tuomaan esille epäkohtia jotka harmittavat tavallista ihmistä. Hän katsoo erityisesti muiden ihmisten tahallisen nöyryyttämisen olevan pahin mahdollinen rikollisuus ihmisyyttä kohtaan. Tyyliltään Pipatin näytelmät ovat joskus kipeistäkin aiheistaan huolimatta humoristisia, ja ne ovat pääosin fiktiivisiä, vaikka kirjailija myöntääkin ammentavansa paljon myös omasta elämästään.

Pipatti viihtyy myös lavalla. Vuodesta 1999 lähtien hän on toiminut Mikkelin teatterin iltanäyttelijänä, ja sitä kautta mukana jo yli 30 projektissa. Tämän lisäksi hän on näyttelijän roolissa osana mikkeliläistä Teatteriosuuskunta EStatea. Myös musiikki on lähellä Pipatin sydäntä. Vaikka laulun kurssit Hämeenlinnan Sibelius-opistossa jäivätkin aikoinaan kesken varsinaisen leipätyön vuoksi, on hän jatkanut harrastusta esiintymällä esimerkiksi hyväntekeväisyyskonserteissa. Pipatti myös sanoittaa omat musiikkinäytelmänsä.

Työn alla on lisäksi myös kirjailijan ensimmäinen romaani, työnimellä "Kylähullujen paratiisi". Pipatti kuvailee teosta faktoilla sekoitetuksi fiktioksi, joka seuraa kahden veijarin suunnitelmien edistymistä. Kirjailijan näytelmien tapaan on fiktiivisen tarinan tukena käytetty tuttuja maisemia ja ihmishahmoja.

Vapaa-ajallaan Pipatti hakee rauhaa. Collie-koiran kanssa veneessä ongella istuminen, tai omia polkuja karavaanarina kulkeminen ovat tapoja, joiden kautta nyt eläkkeellä oleva kirjailija ja ylikonstaapeli mielellään hakee ja jäsentelee ajatuksiaan.

Esittely kirjoitettu joulukuussa 2009

Teokset

Otsikko Kirjailijan rooli Julkaisu Lajit Kieli Alkuperäinen kieli
Biokaasubisnes kirjailija 2016 Komedia Suomi
Herra Alzheimer kirjailija 2016 Draama, Komedia Suomi
Hirvi vai ei (sketsi) kirjailija 2018 Komedia Suomi
Hoivakoti Bel-Ami kirjailija 2019 Komedia Suomi
Hoivakoti Hang-Care kirjailija 2019 Komedia Suomi
Kuuden naisen ja kahden poliisin loukussa kirjailija 2013 Draama Suomi
Kuuden naisen loukussa kirjailija 2008 Komedia, Draama Suomi
Linnea ja Arska kuokkavieraissa (sketsi) kirjailija 2018 Komedia Suomi
Muistilääke kirjailija 2017 Draama, Komedia Suomi
Mutta rakas Kristiina kirjailija 2018 Draama, Komedia Suomi
Omituinen johtolanka kirjailija 1995 Komedia, Musiikkinäytelmä Suomi
Palvelutalo Iltakuutamo, minitrilogia kirjailija 2008 Komedia Suomi
Poika varjoisilta kujilta kirjailija 2010 Draama, Musiikkinäytelmä Suomi
Rouva ministeri patsashankkeen pyörteissä kirjailija 2012 Komedia Suomi
Sininen huivi kirjailija 2020 Komedia, Draama Suomi Suomi
Sininen huivi (lyhyt versio) kirjailija 2020 Komedia, Draama Suomi Suomi
Ylikonstaapeli Sinkkonen ja hoivakodin kummitus kirjailija 2022 Komedia Suomi Suomi