Otso Kautto

Tammi / Ville Palonen 2003
Syntynyt: 
1962

Otso Kautto on teatteriohjaaja, kirjailija ja kiertävän Quo Vadis -teatteriryhmän johtaja. Kautto on ohjaajana tunnettu ennakkoluulottomista töistään, joita hän on ohjannut myös mm. Kansallisteatterille.

Otso Kautto on monilahjakas, boheemin maineessa oleva taiteilija, joka asuu ja työskentelee Suomen lisäksi Ranskassa ja Espanjassa. Kautto toimi vuosina 1991–94 Teatteri Pienen Suomen johtajana, kunnes perusti pienehkön näyttelijäjoukon kanssa kiertelevän Quo Vadis -teatteriryhmän. Quo Vadis -ryhmän ohella Kautto työskentelee freelancer-ohjaajana Suomen laitosteattereissa. Hänen tunnettuja ohjaustöitään ovat mm. Kansallisteatteriin tehdyt Angels in America (1994) ja Tyttö tuli! (2009). Teatterityönsä lisäksi Kautto on julkaissut romaanin Matka Mundakaan (2003). Hän on niin ikään kirjoittanut useita näytelmiä sekä yksin että yhdessä Markku Hoikkalan kanssa.

Teatteriryhmä Quo Vadiksen toiminta-ajatuksena on tiivis yhteisöllisyys, joka synnyttää taidetta. Paimentolaisperiaatteella toimiva ryhmä pitää esiintymistilanaan mukana kuljetettavaa jurttaa, mutta vierailee myös laitosteattereiden lavoilla. Ryhmän toiminta yhdistelee ennakkoluulottomasti musiikkia, runoutta ja tanssia perinteiseen teatteri-ilmaisuus. Quo Vadiksen toimintaa voisi helposti ajatella teatterimaailman marginaali-ilmiönä, ellei se olisi saavuttanut niin laajaa ja vakiintunutta tunnustusta suomalaisessa teatterikentässä. Vuonna 2005 teatteriryhmä juhli 20-vuotista olemassa oloaan.

Quo Vadiksen viime vuosien kiiteltyjä produktioita ovat olleet mm. lyhyistä katkelmista koostuva ja esineteatterista ammentava Arktinen onni (2008), Shakespeare-klassikon Imatralle istuttava tanssiteatteri Quo Vadis Hamlet (2009), runoutta rock'n rolliin yhdistävä Runousoppi II (2010) sekä eksistentiaalisia kysymyksiä new-ageen peilaava Guru (2010). Lisäksi Quo Vadis on tehnyt 1–3 -vuotiaille suunnattua ”taaperoteatteria” mm. näytelmissään Missä äiti? (2010) ja Metka kissa Melleri (2010).

Ohjaajan ja teatterijohtajan toimensa ohella Otso Kauttoa arvostetaan myös kirjailijana. Kauton romaani Matka Mundakaan oli ilmestymisvuonnaan ehdolla Helsingin Sanomien kirjallisuuspalkinnon saajaksi.

Teksti: Olli Mäkelä / Sunklo, 2011

Teokset

Otsikko Kirjailijan rooli Julkaisu Lajit Kieli Alkuperäinen kieli
Cпасите маму (Pelastetaan äiti) kirjailija 2000 Draama, Lastennäytelmä Venäjä Suomi
Guru kirjailija 2005 Draama Suomi
Ihmisvihaaja dramatisoija 1995 Draama Suomi
Je sauverai maman (Pelastetaan äiti) kirjailija 2007 Draama, Lastennäytelmä Ranska
Lastentarha kirjailija 2010 Draama, Komedia Suomi
Mamma ska räddas kirjailija 2000 Draama, Lastennäytelmä Ruotsi
Pelastetaan äiti kirjailija 2006 Draama, Nuortennäytelmä, Lastennäytelmä Suomi
Rettet Mama (Pelastetaan äiti) kirjailija 2000 Draama, Lastennäytelmä Saksa
Salvaré a mamá (Pelastetaan äiti) kirjailija 2000 Draama, Lastennäytelmä Espanja
Save Mama from the Blue kirjailija 2009 Draama, Lastennäytelmä Englanti Suomi
The narrator and Terry kirjailija 2017 Draama Englanti Suomi