Mark Twain

A.F. Bradley
Syntynyt: 
3.11.1835
Syntymäpaikka: 
Florida
Kuollut: 
21.4.1910

Mark Twain (oik. Samuel Langhorne Clemens) oli yhdysvaltalainen kirjailija. Hän oli oma aikansa tunnetuimpia kirjoittajia ja etenkin huumorin ja satiirin mestari.

Twain vietti lapsuutensa Yhdysvaltojen keskilännessä, Missourissa. Hänen isänsä kuoli Twainin ollessa yhdentoista vanha. Nuoruusvuosinaan Twain elätti itsensä tekemällä sekalaisia töitä kuten olemalla latojana kirjapainossa ja luotsina jokilaivalla. Myöhemmin asuessaan San Franciscossa, Twain työskenteli myös lehtimiehenä.

Twain kirjoitti pääasiassa proosaa, joskin tuotantoon mahtuu myös joukko matkakirjoja ja pohdiskelevia esseetekstejä. Twainin eritysalueita olivatkin juuri matkakirjat, nuorten kirjat ja omaelämänkerralliset romaanit. Kuuluisimmat yksittäiset Twainin teokset lienevät Tom Sawyerin seikkailut (1976) ja Huckleberry Finnin seikkailut (1884). Molemmat ovat nuorille suunnattuja seikkailukertomuksia, jälkimmäisen ollessa edellisen jatko-osa.

Twainin teokset ovat kauttaaltaan humoristisia ja satiirisia. Monesti niissä suomitaan kulttuurin ihmiseen tuottamia epäkohtia kuten rasismia ja ahneutta. Twainin ote ei kuitenkaan ole ryppyotsainen, vaan ymmärrykseen pyrkivä. Twain matkusteli paljon, minkä seurauksena saavutti kriittisen asenteen kotimaansa poliittiseen ilmapiiriin. Etenkin myöhemmät sukupolvet ovatkin pitäneet Twainin teoksia myös moraalisesti arvokkaina.

Twainin teoksia on dramatisoitu tasaisesti niin teatteriin, elokuviin kuin televisioonkin. Viime vuosina Twainin teoksia on suomennettu ahkerasti.

Teksti: Olli Mäkelä / Sunklo, 2012

Teokset

Otsikko Kirjailijan rooli Julkaisu Lajit Kieli Alkuperäinen kieli
Huckleberry Finn kirjailija 1980 Nuortennäytelmä Suomi
Huckleberry Finnin seikkailut kirjailija 2017 Musiikkinäytelmä, Nuortennäytelmä Suomi
Prinssi ja kerjäläispoika kirjailija 1994 Nuortennäytelmä Suomi