Juice Leskinen

Tammi / Jussi Aalto
Syntynyt: 
19.2.1950
Syntymäpaikka: 
Juankoski
Kuollut: 
24.11.2006

Juice Leskinen (koko nimeltään Juhani Juice Leskinen ) oli kaikkien tuntema suomalainen kevyenmusiikin säveltäjä, sanoittaja ja laulaja, mutta yhtä lailla myös runoilija, kirjailija ja kääntäjä.

Leskinen syntyi Juankoskelle. Kirjoitettuaan ylioppilaaksi, hän muutti Tampereelle, jossa asui koko loppu elämänsä. Leskinen opiskeli englanninkielen kääntäjäksi, mutta keskeytti opintonsa taiteilijauran hyväksi.

Leskisen ensimmäinen musiikkiyhtye oli vuonna 1971 perustettu Los Coitus Interruptus. Coitus Int. -nimiseksi lyhentynyttä yhtyettä seurasi myöhemmin lukuisia eri kokoonpanoilla soittaneita yhtyeitä, kuten Juice Leskinen Slam vuosina 1977–1981, Juice Leskinen Grand Slam vuosina 1981–1986 sekä Juice Leskinen ETC vuonna 1992. Leskisen yli kolme vuosikymmentä kestänyt säveltäjän, sanoittajan ja muusikon ura tuotti suuren määrän suomalaisen kevyenmusiikin klassikkosävellyksiä. Tällaisia ovat mm. kappaleet ”Marilyn”, ”Syksyn sävel”, ”Viidestoista yö”, ”Musta aurinko nousee”, ”Kaksoiselämää” ja ”Rakkauden ammattilainen”, mutta myös lukuisat muut. Juice Leskisen musiikillista tyyliä on kuvailtu yhdistelmäksi suomalaisen iskelmämusiikin slaavilaista melankoliaa, rock'n rollin rytmiikkaa ja folkmusiikin pienimuotoisuutta. Leskisen sävellykset ja sanoitukset näyttivät suunnan suomalaisen populaarimusiikin kehitykselle 70- ja 80-luvuilla, jolloin hänen suosionsa oli suurimmillaan.

Musiikkityönsä lisäksi Leskinen oli pidetty ja arvostettu kirjailija, joka kirjoitti muutakin kuin pistämätöntä laululyriikkaansa. Leskisen tuotantoon kuuluu kaksitoista runokokoelmaa, neljä lastenkirjaa, neljä proosateosta, kaksi näytelmäkäsikirjoitusta, sekä suuri määrä artikkeleita, suomennoksia ja kritiikkitekstejä. Leskisen kirjallisesta tuotannosta arvostettuja ovat erityisesti kolmen lastenkirjan sarja Räkä ja Roiskis (1992), Räkä ja Roiskis Suuvedellä (1995) ja Räkä ja Roiskis naisissa (1997) sekä runokokoelma Äeti (1994).

Räkä ja Roiskis -kirjasarjansa Leskinen kirjoitti yhdessä Tuukka Raitalan ja Noora-Helena Korpelaisen kanssa myös kokoperheen musiikkinäytelmäksi Räkä ja Roiskis. Näytelmä kantaesitettiin Teatteri 2000:ssa vuonna 1995. Muut Leskisen kirjoittamat näytelmät ovat nuortennäytelmä Valto (1982) sekä Veikko Lavista kertova Isänmaan toivo (1983).

Teksti: Olli Mäkelä / Sunklo, 2011

Teokset

Otsikko Kirjailijan rooli Julkaisu Lajit Kieli Alkuperäinen kieli
Isänmaan toivo kirjailija 1983 Komedia, Musiikkinäytelmä Suomi
Kolme hanhea matkalla pohjoiseen säveltäjä 1985 Musiikkinäytelmä Suomi
Räkä ja Roiskis kirjailija 2006 Musiikkinäytelmä, Nuortennäytelmä Suomi
Valto kirjailija 1982 Nuortennäytelmä Suomi