Joel Elstelä

Joel Elstelä on joulupäivänä vuonna 1961 syntynyt helsinkiläinen teatterinohjaaja/kirjailija, joka on näytelmätuotantonsa lisäksi kirjoittanut yhden nuortenkirjan (Ensi-ilta lokakuussa, WSOY) sekä novellikokoelman (Kuulustelu ja muita novelleja, WSOY). Kustannusosakeyhtiö Otavan järjestämässä Suuret rakkaustarinat -novellikilpailussa Elstelän novelli "Naara" valittiin kymmenen parhaan joukkoon Niina Miettisen toimittamaan antologiaan. Hän on myös kirjoittanut lahtelaiselle säveltäjä Harri Ahmakselle pari oopperalibrettoa ("Becket" ja "Sydänvirrat") sekä oratorion.

Näytelmäkirjailijana Elstelä pohtii aiheitaan pitkään, usein monia vuosia, mutta itse kirjoitusprosessi on nopea ja kuumeinen. Hän on lehtikritiikkien mukaan sujuvakynäinen, uskottava ja hän tavoittaa mm. nuorten puhekielen vaivattomasti, kyeten piirtämään yksinkertaisin keinoin moniulotteisia henkilöhahmoja, joitten toiminta on kautta linjan vakuuttavaa, luontevaa ja koskettavaa. Elstelä kuvaa näytelmissään usein poikkeusihmisiä, kapinallisia, jotka seuraavat tilanteita sivusta, kunnes tapahtumien vyöry pakottaa heidät osallistumaan asioiden ratkaisemiseen hyvin tai huonoin seurauksin. Elstelän tekstit ovat usein kepeän koomisia, mutta pinnan alla niissä kytee surumielinen ja melankolinen historian muuttumattomuuden ja ikävien tapahtumaprosessien vääjäämätön läsnäolo - kohtalonomaisuus.

Elstelä on myös suomentanut näytelmiä – etupäässä englannin kielestä ja enimmäkseen William Shakespearen tuotantoa – johtamalleen, vuonna 1989 perustetulle, helsinkiläiselle Teatteri Beowulfille. Hänen suomennoksiaan on myös nähty Helsingin kaupunginteatterin näyttämöllä (Peter Quilter: Sateenkaaren taa, John Murrell: Aurinko ja minä).

Teatteriohjaajana Joel Elstelä on toiminut pitkään ja on ohjannut teatteri Beowulfin lisäksi muun muassa Lahden kaupunginteatteriin, Tampereen teatteriin, Kotkan kaupunginteatteriin, Kokkolan kaupunginteatteriin, Kouvolan teatteriin, Riihimäen teatteriin, Haminan teatteriin sekä Hangon teatteriin. Vuonna 2009 Lopen teatterin musikaali Viulunsoittaja katolla oli Elstelän 90. ohjaustyö.

Joel Elstelä elää avoliitossa ja hänellä on yksi, vuonna 1997 syntynyt tytär Iida Kaarina.

Joel Elstelä on kirjailija Satu Waltarin ja teatteriohjaaja Esko Elstelän poika. Hän on siis kirjailija Mika Waltarin tyttärenpoika sekä elokuvaohjaaja Ossi Elstelän pojanpoika. Näyttelijät Kristiina Elstelä sekä Riitta Elstelä ovat hänen tätejään.

Esittely kirjoitettu tammikuussa 2010

Teokset

Otsikko Kirjailijan rooli Julkaisu Lajit Kieli Alkuperäinen kieli
Decamerone kirjailija 2012 Komedia, Draama Suomi
Iltaa, nimeni on Anton Tshehov... kirjailija 2010 Draama Suomi
Jänis ja siili kirjailija 2005 Lastennäytelmä Suomi
Kalanruotoriipus kirjailija 2007 Komedia, Draama, Nuortennäytelmä Suomi
Matinea rakkaille vainajille kirjailija 2011 Komedia, Draama, Musiikkinäytelmä Suomi
Murha mielten mukaan kirjailija 2002 Komedia, Draama, Jännitysnäytelmä Suomi
Noita palaa elämään sovittaja 2010 Draama Suomi
Nukketyttö kirjailija 2001 Lastennäytelmä Suomi
Punaiset ovet kirjailija 2006 Musiikkinäytelmä Suomi
Rautapuu kirjailija 2009 Draama, Musiikkinäytelmä, Nuortennäytelmä Suomi
Rivien välissä kirjailija 2006 Monologi Suomi
Sevillan parturi eli turha varovaisuus kirjailija 2009 Komedia Suomi
Sotilaan tarina kääntäjä, sovittaja 2001 Draama Suomi
Velkojat kirjailija 2005 Komedia, Draama Suomi