Jevgeni Petrov

Syntynyt: 
13.12.1903
Syntymäpaikka: 
Odessa,
Kuollut: 
2.7.1942

Jevgeni Petrov (oikealta nimeltään Evgeni Petrovich Kataev) oli ukrainalaissyntyinen kirjailija, joka kirjoitti yhdessä toisen neuvostoliittolaisen kirjailijan Ilja Ilf:n (oikealta nimeltään Ilya Arnoldovich Fainzilberg) kanssa. Kirjailijaparin teokset olivat hyvin suosittuja 1920- ja 30-lukujen Neuvostoliitossa.

Jevgeni Petrov työskenteli kotikaupungissaan Odessassa lehtimiehenä ja kirjeenvaihtajana. Vuonna 1923 Petrov sai paikan Gudok -sanomalehden toimituksesta ja muutti Moskovaan. Moskovassa Petrov tutustui Venäjän kirjallisuuden tuleviin kärkinimiin, kuten Mikhail Bulgakoviin ja Yury Oleshaan, sekä lopulta myös Ilja Ilfiin, joka oli niin ikään kotoisin Odessasta. Petrov ja Ilf kirjoittivat yhdessä teoksen Dvenadtsat stulev (1928), joka on suomennettu nimellä Kaksitoista tuolia (1946)

Kaksitoista tuolia on seikkailuromaani. Sen päähenkilönä on opportunistinen ja veijarimainen Ostap Bender. Bender saa tietoonsa Venäjän vallankumouksessa kadonneen timanttierän, joka on kuuleman mukaan piilotettu yhteen kahdestatoista arvotuolista. Tuolit ovat vallankumouksen jälkimainingeissa myyty ympäri Neuvostoliittoa, ja nyt kaksi kilpailevaa seikkailijajoukkoa lähtee etsimään niitä pitkin entistä Georgiaa, Kaukasus-vuoria ja Uralia.

Romaanin päähenkilö Bender edustaa romaanissa vanhaa, vallankumousta edeltävää konnamaista ihmisryhmää, joka ei piittaa ihmisten keskinäisestä solidaarisuudesta, vaan tavoittelee häikäilemättä omaa etuaan. Lopulta Bender saa kuulla timanttien jo löytyneen, ja että niiden tuotolla on rakennettu työläisten kerhotilat. Romaanin lopussa Bender saa vieläpä surmansa, mikä kuvastaa uuden neuvostoyhteiskunnan voittoa vanhasta aristokratiasta. Romaani on kepeä seikkailukertomus, josta ei vauhtia ja kommelluksia puutu. Vaikka Benderin hahmo olikin tarkoitettu tarinan moraaliseksi roistoksi, rakasti suuri yleisö sitä kaikessa veijarimaisuudessaan. Romaani oli valtavan suosittu yhteiskunnallista uudistusta läpikäyneessä Neuvostoliitossa. Sitä on sittemmin esitetty draamaversioina myös meillä Suomessa, kuten muuallakin maailmassa.

Jevgeni Petrov ja Ilja Ilf kirjoittivat menestysromaaninsa jälkeen vielä suuren joukon muita romaaneja ja tarinoita aikakauslehtiin. Kaikille niille yhteistä on satiirinen ja komediallinen ote, monesti myös yhteiskunnallinen paatos.

Teksti: Olli Mäkelä / Sunklo, 2012

Teokset

Otsikko Kirjailijan rooli Julkaisu Lajit Kieli Alkuperäinen kieli
Kaksitoista tuolia kirjailija 1981 Komedia Suomi
Kaksitoista tuolia kirjailija 1987 Draama Suomi
Tolv stolar kirjailija 1986 Komedia Ruotsi