Arno Kotro

Syntynyt: 
21.5.1969
Syntymäpaikka: 
Helsinki

Arno Kotro on helsinkiläinen runoilija, kolumnisti ja tv-juontaja. Hän on tunnettu etenkin kahdesta runokokoelmastaan, Sanovat sitä rakkaudeksi (2003) ja Musta morsian (2005).

Kotro on koulutukseltaan valtiotieteiden maisteri. Hän opiskeli yliopistossa mm. filosofiaa, sosiologiaa, kasvatustieteitä ja psykologiaa. Kotro on ammatiltaan filosofian, psykologian ja elämänkatsomustiedon opettaja.

Kotron kirjallinen ura alkoi nimimerkillä A. Kasvo, jolla hän kirjoitti Ylioppilaslehteen. Nimimerkkiä seurasi pian toinen, yhdessä Jaakko Lyytisen kanssa muodostettu Liisaleena, jonka kirjoituksia ilmestyi Ylioppilaslehden lisäksi myös City-lehdessä. Varsinaiseen kirjalliseen menestykseen Kotro kohosi kuitenkin valtavan suositulla esikoisella runokokoelmallaan Sanovat sitä rakkaudeksi. Teos oli vuoden 2004 myydyin runokirja Suomessa. Sanovat sitä rakkaudeksi on sanaleikkejä ja etymologisia sekä syntaksisia tyylikeinoja hyödyntävä, sanomaltaan suoran puhutteleva rikkimenneen rakkauden kuvaus. Esikoisrunokokoelmaa seurasi yhtä suosittu Musta Morsian, joka sekin oli ilmestymistään seuranneena vuonna Suomen myydyin runokirja. Molemmat kokoelmat on dramatisoitu näyttämölle, ensimmäinen Heini Tolan, jälkimmäinen Tapio Kankaanpään toimesta.

Runojensa ohella Kotro on kysytty kolumnisti, joka kirjoittaa useisiin lehtiin. Liisaleena-nimimerkillä kirjoitetut kolumnit on lisäksi koottu teokseksi nimeltä Poikki ja pinoon: Kootut kolumnit (2003). Vuonna 2004 Kotro kirjoitti yhdessä Jaakko Lyytisen kanssa teoksen Hengaajan käsikirja. Viime vuodet Kotro on työskennellyt myös televisiossa. Vuosina 2009 ja 2010 hän isännöi Yle Teemalla kasvatusaiheista keskusteluohjelmaa nimeltä ”Studio Kotro”, sekä vuonna 2008 ohjelman edeltäjää ”Studio: Suoraa puhetta” -ohjelmaa.

Teksti: Olli Mäkelä / Sunklo, 2011

Teokset

Otsikko Kirjailijan rooli Julkaisu Lajit Kieli Alkuperäinen kieli
Musta morsian kirjailija 2011 Draama Suomi
Sanovat sitä rakkaudeksi kirjailija 2004 Draama Suomi