Anssi Mänttäri

Syntynyt: 
18.12.1941
Syntymäpaikka: 
Sippola

Anssi Mänttäri on suomalainen elokuvaohjaaja, käsikirjoittaja, näytelmäkirjailija, näyttelijä ja tuottaja. Pitkän uran tehnyttä Mänttäriä arvostetaan itsenäisenä ja tinkimättömänä elokuvamiehenä.

Mänttäri kiinnostui elokuvista jo lapsena. Nuorukaisena hän toimi mm. Fennada Filmin kuukausipalkkaisena järjestäjänä. Samoihin aikoihin, vuonna 1962, Mänttäri debytoi näyttelijänä Mikko Niskasen Sissit -elokuvan sivuroolissa. Tämän jälkeen Mänttäri toimi erinäisten suomalaisten tuotantoyhtiöiden kuten Suomi-Filmi Oy:n, Elokuva Oy:n ja FJ-Filmi Oy:n pikkuroolien näyttelijänä.

60-luvun lopussa Mänttäri aktivoitui käsikirjoittajana ja ohjaajana. Hänen esikoisohjauksensa on lyhytelokuva Ystävykset vuodelta 1969. Ohjaajan ura ei kuitenkaan ottanut heti tuulta alleen, vaan Mänttäri hakeutui Jörn Donner Productions Oy:n palvelukseen, jossa toimi tuottajana ja tuotantopäällikkönä. Vuonna 1976 valmistui Mänttärin ensimmäinen pitkä elokuva Pyhä perhe. Se perustuu Claes Anderssonin samannimiseen näytelmään. Elokuvan miespääosan näytteli Lasse Pöysti Jussi-patsaan arvoisesti. Viimeistään tästä alkoi Mänttärin ohjaajan ura todenteolla. 80 ja 90-luvuilla Mänttäri teki useita elokuvia, dokumenttielokuvia ja televisioelokuvia, nyt oman tuotantoyhtiönsä Reppufilmi Oy:n puitteissa. Mänttärin tähänastisena merkkiteoksena pidetään vuonna 1991 ilmestynyttä elokuvaa Muuttolintu. Siinä Antti Litja näyttelee eronnutta miestä, joka yrittää parantaa suhdettaan myöhäisteini-ikäiseen tyttäreensä.

Mänttärin 2000-luvun elokuvia ovat Joensuun Elli (2004) ja aivan hiljattain ilmestynyt Saunavieras (2012). Ne ovat molemmat Mänttärin käsikirjoittamia, ohjaamia ja tuottamia. Mänttäri on kirjoittanut viime vuosina myös kaksi näytelmää, Ja valtakunnassa kaikki hyvin (2001) ja Kuinka monta kyyneltä (2008), jälkimmäisen yhdessä Lauri Tornivuoren kanssa. Lisäksi Mänttäri jatkaa työtään television parissa.

Teksti: Olli Mäkelä / Sunklo, 2012

Teokset

Otsikko Kirjailijan rooli Julkaisu Lajit Kieli Alkuperäinen kieli
Annabel Lee kirjailija 1989 Draama Suomi
Ja valtakunnassa kaikki hyvin kirjailija 2001 Draama Suomi
Kotiinpaluu kirjailija 2004 Draama Suomi
Kuinka monta kyyneltä kirjailija 2008 Draama, Monologi Suomi
Lumisade kirjailija 1990 Draama Suomi
Saunavieras kirjailija 2013 Draama Suomi
Solmuja elämässä kirjailija 2013 Draama Suomi