Anna Onichimowska

Syntynyt: 
1952
Syntymäpaikka: 
Varsova

Anna Onichimowska on puolalainen lasten- ja nuortenkirjailija, joka kirjoittaa satukirjoja, romaaneja, näytelmiä ja televisiokäsikirjoituksia.

Onichimowska on valmistunut Varsovan yliopistosta pääaineenaan puolan kieli ja kirjallisuus. Kirjailijan työnsä ohella Onichimowska on työskennellyt lastenkirjojen kustannustoimittajana vuosina 1975–1991. Nykyisin hän toimii myös perustamanssa Children's World Foundation -järjestön johtajana.

Onichimowska on kirjoittanut yhteensä neljätoista kirjaa. Pääasiassa lapsille ja nuorille suunnatut teokset käsittelevät elämän kaikkia puolia, iloista suruihin. Vaikka aiheet ovat välillä vakaviakin, niitä lähestytään lämmöllä ja avarakatseisuudella. Onichimowska ei tee eroa faktan ja fiktion välille, vaan hyödyntää kerronnassaan myös fantasmaattisia elementtejä.

Suomalaisille Onichimowska on tuttu yhteistyöstään suomenruotsalaisen näytelmäkirjailija-prosaisti Tom Paxalin kanssa. Onichimowska ja Paxal ovat kirjoittaneet yhdessä novellikokoelman Dzieci zorzy polarnej (1998), jonka ruotsinkielinen nimi on Norrskensbarnen. Teos on myös dramatisoitu näytelmäksi. Kirjoittajakaksikko on tehnyt yhdessä niin ikään näytelmät En gåva från himlen (1997) sekä En elefant i blåsten (1998), joista jälkimmäinen on käännetty myös suomeksi nimellä Norsu ja maaginen myrsky (1998).

Teksti: Olli Mäkelä / Sunklo, 2011

Teokset

Otsikko Kirjailijan rooli Julkaisu Lajit Kieli Alkuperäinen kieli
En elefant i blåsten kirjailija 1998 Nuortennäytelmä, Lastennäytelmä Ruotsi
En gåva från himlen kirjailija 1997 Draama Ruotsi
Norrskensbarnen kirjailija 1999 Lastennäytelmä Ruotsi
Norsu ja maaginen myrsky kirjailija 1998 Musiikkinäytelmä, Lastennäytelmä Suomi