Aino Kallas

Otava / Salon Strindberg 1919
Syntynyt: 
2.8.1878
Kuollut: 
9.11.1956

Historiaa ja mystiikkaa

”Aino Kallaksen suurimmat teokset ovat täynnä tulta, joka kytee jään alla. Sisäinen palo, jonka me aavistamme, vaikkakaan emme voi sitä nähdä, peittyy kylmään huuruun.”

Aino Kallas (os. Krohn) syntyi vuonna 1878 Viipurin pitäjässä saksalaissyntyisen isän ja suomenruotsalaisen äidin kulttuuriperheeseen.

Kallas avioitui vuonna 1900 virolaisen tiedemiehen ja myöhemmän diplomaatin, Oskar Kallaksen kanssa ja nuori perhe asettui vuonna 1904 asumaan Viroon. Uusi asuinmaa ei kuitenkaan johtanut Kallasta saman tien virolaisiin aiheisiin, vaan alkusysäyksen historiallisiin teoksiinsa Kallas sai miehensä enolta lukkari Carl Allakselta, joka kertoi seikkaperäisesti Viron menneisyydestä vieraiden valloittajien hallinnassa.
”Kuinka uppo uusi oli minulle maailma, joka hänen kertomuksissaan aukesi! Feodaaliaikuinen maailma tuskin miespolvea takaperin —. Olin kuin yht’äkkiä siirtynyt keskelle keskiaikaa. — Minuun tarttui sinä hetkenä ja ainaisesti jotakin siitä kipeästä kärsityn vääryyden tunnosta, mikä oli kaikkien näitten työorjuuden aikuisten tarinoiden pohjasävynä.”, Kallas kirjoitti myöhemmin.

Viron menneisyys, mielialat ja myytit vaikuttivat hiljalleen Kallaksen tuotantoon, ja niin syntyi muun muassa kolme kronikkatyylistä teosta, jotka sijoittuvat Viron osin myyttiseen historiaan. Teoksista kuuluisin on Sudenmorsian (1928), joka on ”oudon lumouksen ja intohimon täyttämä balladi, joka tapahtuu niillä rajoilla, missä äärellinen ihmissielu ja ääretön animaalinen luonto kohtaavat toisensa.”

Sunklo / Mirja Vinberg-Mäkinen 22.5.2008

Lähde: Aleksis Kivestä Martti Merenmaahan (1954)

Teokset

Otsikko Kirjailijan rooli Julkaisu Lajit Kieli Alkuperäinen kieli
Batsheba Saarenmaalla kirjailija 1932 Draama Suomi
KaksiNaista... Aino Kallas kirjailija 2019 Draama, Musiikkinäytelmä Suomi Suomi
Nainen kuin jäätynyt sampanja kirjailija 1993 Monologi Suomi
Sudenmorsian kirjailija 1928 Draama Suomi
Säröjä kirjailija 2010 Draama, Musiikkinäytelmä Suomi