Tekijänoikeudet
Miten ja kenelle tekijänoikeus syntyy?
Sillä, joka on luonut kirjallisen teoksen, on tekijänoikeus teokseen. Tekijänoikeus syntyy samanaikaisesti teoksen kanssa. Tekijänoikeuden saa itsenäisen ja omaperäisen teoksen luonut henkilö eikä teoksen rekisteröintiä tarvita. Teoksia ovat esimerkiksi käsikirjoitukset, kirjat, näytelmät, tv-ohjelmat ja elokuvat. Tieto, idea tai rakenne ei saa tekijänoikeudellista suojaa. Tekijänoikeus voi syntyä vain luonnolliselle henkilölle eli ihmiselle, ei koskaan juridiselle henkilölle, kuten yritykselle.
Mitä tekijänoikeus suojaa?
Tekijänoikeus antaa luovan teoksen tekijälle yksinoikeuden määrätä teoksensa käytöstä. Ilman tekijän lupaa teoksesta ei saa valmistaa kappaleita eikä sitä saa esittää tai julkisesti näyttää tai myydä, lainata tai vuokrata yleisölle. Teosta ei saa myöskään saattaa yleisön saataville muunneltuna, sovitettuna tai käännöksenä ilman tekijän lupaa.
Mikä on suojan kesto?
Tekijänoikeus on voimassa niin kauan kuin tekijä elää ja 70 vuoden ajan hänen kuolinvuotensa päättymisestä. Tekijänoikeus on henkistä omaisuutta, joka periytyy samalla tavoin kuin muukin omaisuus. Jos tekijä on kuollut ja kuolemasta on kulunut vähemmän kuin 70 vuotta, teoksen käyttöön on siis saatava lupa oikeudenhaltijalta.
Lue lisää tekijänoikeudesta Opetus- ja kulttuuriministeriön sivuilta.
Muistilista tekijänoikeudesta
1. Tekijänoikeuslaki edellyttää, että teosta käytettäessä tekijän nimi on ilmoitettava. Siksi kirjailijan (myös dramatisoijan, kääntäjän, sovittajan, jne.) nimi on mainittava kaikissa julisteissa, esitteissä, ilmoituksissa ja muissa markkinointimateriaaleissa. Alan käytäntö on, että kirjailijan nimi ilmaistaan jollakin seuraavista tavoista:
a) Kirjailija
Teoksen nimi
b) Alkuperäiskirjoittaja – Dramatisoija
Teoksen nimi
c) Teoksen nimi
Kirjoittanut XX
d) Teoksen nimi
Alkuperäisteos XX
Sovitus XX (Käännös XX)
2. Tekijänoikeuslaki on myös tarkka siitä, että kirjailijan tekstiä ei saa muokata ilman kirjailijan ja / tai häntä edustavan Sunklon lupaa. Dramatisoinneista ja sovituksista tehdään aina erillinen valvontavaltakirja.
3. Ota ajoissa yhteyttä Sunkloon varmistaaksesi, että näytelmä on saatavissa. Sopimusta varten tarvitsemme tiedot a) esittävästä teatterista, b) mikä teos on kyseessä ja kuka sen on kirjoittanut (sovittanut), c) sopijateatterin ja sen yhteyshenkilön yhteystiedot sekä laskutustiedot, d) arvioidut esitysmäärät ja ensi-iltapäivä ja e) kenelle ja mihin osoitteeseen sopimus lähetetään allekirjoitettavaksi.
4. Esitysoikeussopimus tulee toimittaa allekirjoitettuna Sunkloon ennen harjoitusten aloittamista.
5. Ensi-iltapäivä tulee ilmoittaa Sunkloon hyvissä ajoin ja ensi-iltakutsut on lähetettävä kirjailijoille ja Sunklolle viimeistään kuukautta ennen ensi-iltaa.
6. Näytelmän esitysoikeuksien valvojana on ilmoitettava käsiohjelmissa ja muissa materiaaleissa Suomen Näytelmäkirjailijat ja Käsikirjoittajat – Finlands Dramatiker och Manusförfattare ry.
7. Ilmoitathan Sunkloon laskutusosoitteen, jos se ei ole sama kuin esittävän teatterin. Tekijänpalkkiot ja tilityserittely on lähetettävä kahden viikon kuluessa esitysten päättymisestä. Tilityslistat voi lähettää myös sähköisesti.
8. Peruuntuneesta projektista pyydämme ilmoittamaan mahdollisimman pian.
9. Kirjailijan tekijänoikeuden loukkaaminen on rangaistava teko, josta voidaan tuomita sakkoa tai vankeutta enintään kaksi vuotta. On siis sekä kirjailijan että teatterin etu, että tekijänoikeusasiat ovat kunnossa.
10. Ota yhteyttä Sunkloon aina, jos olet vähänkin epävarma esitysoikeuksiin liittyvissä asioissa. Autamme mielellämme