Lahtarit on kertomus vuoden 1918 sisällissodasta, sen valkoisen osapuolen näkökannalta katsottuna. Tarinassa seurataan valkoisen puolen rivimiehiä ja naisia koko sodan läpi.
Sari Lilliestiernan dramatisointi perustuu Anneli Kannon romaaniin Lahtarit, mutta se nostaa teoksesta esiin naisten tarinat. Dramatisoinnissa kulkevat rinnakkain ja limittäin jääkäri Elias Ylivallin ja muonittaja Helena Malmbergin kohtalot. Helenan lisäksi äänen saavat toinen muonittaja, Susanna Nikkola ja mieheksi tekeytyvä ja valkoiseen armeijaan liittyvä karjakko Martta Sinkko.
Sotaretki kulkee Pohjanmaalta Vilppulaan, Tampereen valloitukseen ja Hennalan vankileirille. Se päättyy voitonparaatiin Helsinkiin. Sodan julmat tapahtumat muuttavat henkilöt peruuttamattomasti ja särkevät heidän unelmansa. Sodan jälkeen elämä ei voi palata ennalleen mutta elämistä on silti jatkettava.
Dramatisoinnin tyylilaji on kertova. Enemmän kuin dialogia, teksti sisältää henkilöiden kerrontaa tapahtumista ja ajatuksistaan.
Siten teksti on toteutettavissa hyvinkin tyylitellysti ja yksinkertaisella näyttämökuvalla. Kerronta on kautta linjan jaettu usealle henkilölle. Ratkaisua voi viedä pitemmälle tai supistaa. Päärooleja on 6, joista 3 naisroolia ja 3 miesroolia.
Esitys on noin 1,5 tunnin mittainen ilman väliaikaa.