Näytelmä kertaa monologin ja tanssi- ja musiikkiteoksen yhdistetyin keinoin Yrjö Kallisen elämän merkkipaaluja nuoruuden vuosisadan alun Oulusta maineikkaana puhujana ja osuustoimintamiehenä, unohtamatta puolustusministerinä oloa tai puheita AA-kerholaisille. Teksti on monimuotoisuutensa vuoksi rakenteeltaan kuin myös sisällöltään kiinnostava, haastava ja ajatuksia herättävä!
Taustaa näytelmälle:
”Elämmekö unessa? Tiedostammeko, osaammeko kriittisesti katsoa omaa itseämme, omia varmuuksiamme – vai annammeko ulkoa tulevien vaikutusten määrätä koko elämästämme? Kärsimmekö ja aiheutammeko kärsimystä, koska minämme nukkuu?
Opetusneuvos, poliitikko ja maineikas puhuja Yrjö Kallinen kosketteli näitä kysymyksiä puheissaan, joiden liikkuma-ala oli kansalaissodasta nuorten ongelmiin, kansainvälisestä politiikasta elämänkatsomuksellisiin kysymyksiin. Kaikissa niissä on yhteinen nimittäjä: kaiken elämän pelastaminen tällä planeetalla riippuu siitä, et-tä ihmiset huomaavat, että he nukkuvat ja heitä nukutetaan, että valtaosa kirjallisuu-desta ja siitä kulttuurista, josta olemme niin ylpeitä, vain pyrkii tuudittamaan meidät tuhoisaan uneen, joka vie meidät kärsimyksestä kärsimykseen. Mutta meissä jokai-sessa on mahdollisuus muutokseen, oman itsensä löytämiseen, pois itsetuhon ja kär-simyksen tieltä.” (Lainaukset kirjasta Yrjö Kallinen: Elämmekö unessa, Tammi 1971)
Marja Tuominen: Näytelmäluettelo 2000, SHT.
Synopsis
Kieli
Suomi
Alkuperäinen kieli
Suomi
Sivumäärä
23
Kesto
Pienoisnäytelmä
Soveltuu kesäteattereille
Kyllä
Ensi-ilta ammattiteatterissa
-
Ensi-ilta harrastajateatterissa
Roolit
Miehiä 3
Naisia: 11
Yhteensä: 14
Muita rooleja