Räjähtäviä aineita - Käsiteltävä varomääräysten mukaisesti

Language: 
Finnish
Genre: 
Play for youth
Year of publication: 
2005
Pages: 
70
Length: 
Full length
Synopsis: 

Nuortennäytelmä neljälle näyttelijälle.

Henkilöt:
Jenni 9 v.
Jennin isä
Jennin äiti
Laura 9 v., Jennin paras kaveri
(Mika, Jennin isoveli. Mika on talossa läsnä, mutta häntä ei nähdä.)

Perhe. Upseeri-isä pitää keittiössä yllä armeijajäjärjestystä. Äiti väistää siivoten vimmaisesti ja laulaen Sugar baby lovea. Murrosikäinen Mika kommunikoi isän kanssa ampumalla tätä yläkerrasta jousipyssyllä. Kaiken keskellä 9-vuotias Jenni järjestelee pikkuesineitään ja tekee pedanttia kirjalistaa. Jennin pyrkimystä järjestykseen järkyttää rakas, mutta anarkistinen ystävä Laura. Yhteistä on ihastus samaan poikaan ja intohimo ainekirjoitukseen. Laura ikävä puoli on se, että hän provosoi Jenniä räjäyttämään omat vanhempansa. Säntillisistä rituaaleista huolimatta vanhempien pelastaminen käy mahdottomaksi. Lopulta heidän on vain annettava räjähtää.

Räjähtäviä aineita on komedia tabuista: esimurrosikäisen tytön padotuista vihaisista tunteista ja heräävästä seksuaalisesta identiteetistä. Se on rakkaan ja ahdistavan napanuoran katkaisu, lapsuuden loppu ja nuoruuden alku. Aina täytyy uhrata jotain, jotta saisi jotain.

Ammattiteatterissa kantaesittämätön näytelmä.

Elina Snicker ohjasi Räjähtäviä aineita Teatterikorkeakoulun oppilastyönä 2005. Esitystä kävivät katsomassa mm. helsinkiläiset koululuokat, joiden keskuudessa se saavutti suosiota. Kokemuksen perusteella näytelmä on tarkoitettu 7-luokkalaisille ja sitä vanhemmille.

Roller: 
Number of male actors: 1
Number of female actresses: 3
All role: 4
Adapted to summer theatre: 
No
Premiere in professional theatre: 
No
Premiere in amateur theatre : 
No