Vägen ut

Kieli: 
Ruotsi
Näytelmälajit: 
Draama
Julkaisuvuosi: 
1970
Sivumäärä: 
104
Kesto: 
Kokoillan näytelmä
Synopsis: 

Pjäsen handlar om familjen Holm, som har problem. Vi befinner oss i Åbo hösten 1970. Fadern Helge (50), välbeställd direktör har en älskarinna Rita (30) som han har hyrt en enrummare åt i en av stadens förorter. Sonen Mats (18) abiturient, något av en hippie, vänsterradikal, umgås till föräldrarnas sorg med klasskompisen Janne, mc-raggare med knarkproblem.

De båda desillusionerade överklassungdomarna förenas inte bara av intresset för motorcyklar och rock, utan också av sina kameror. Janne råkar bo i ett av höghusen mitt emot Brita och med sin tele-kamera har han fotograferat henne när hon kommit från duschen och fått besök av en bekant figur: av Mats pappa Helge. Mats beställer många förstoringar.

Helge Strom och hustrun Kerstin ska resa på höstsemester till Rhodos och morfar, en pensionerad änkling som är prost, kommer såsom sällskap åt Mats och hans syster Brita (17).
Inför avresan till flygfältet ger Helge en del moraliska förhållningsregler åt tonåringarna. I avskedsögonblicket överräcker Mats ett kuvert med förstoringarna åt Helge, som undrar om det är fågelbilder.
-Det kan man nog säga, svarar Mats. Skarpa och bra bilder av en turturduva och en – gök. Sällsynta fåglar i vår stad – såhär på hösten. Varsågod.

Detta är upptakten till ett överraskande händelseförlopp, där morfar spelar en allt viktigare roll. Det finns också ett 7 sidors lite utförligare filmsynops av pjäsmanuset, som omfattar 104 sidor.

Käyttäjäroolit: 
Miehiä: 4
Naisia: 3
Yhteensä: 7
Soveltuvuus kesäteattereille: 
Ei
Ensi-ilta ammattiteatterissa: 
Ei
Ensi-ilta harrastajateatterissa: 
Ei