Peti ja puuro

Kieli: 
Suomi
Näytelmälajit: 
Komedia
Julkaisuvuosi: 
2011
Sivumäärä: 
92
Kesto: 
Kokoillan näytelmä
Synopsis: 

Tossun alla ikänsä elänyt Urho Nyyssönen jää leskeksi 50: n avioliittovuoden jälkeen ja hänen kontolleen jää vaimon aiemmin hoitama majataloyritys. Lapset suunnittelevat isälleen tulevaisuutta Papparannan hoitokodissa, mutta Urho saa elämänhalunsa takaisin yllättävällä tavalla. Hänelle selviää, että kirkkokuorossa laulaneella Tyyne-rouvalla on avioliiton ulkopuolinen lapsi!

Samaan aikaan kunta on saamassa täyspotin, kun monikansallinen APS-huoltamoketju päättää rakentaa toimipaikan Rytingin kylälle. Luvassa on todellinen turistirysä – mainoskuvissa ”pellet ja penikat hyppejää taivaisiin asti”. Urhon perillisille luvataan tuntuva korvaus majatalon tontista, mutta samalla heille selviää, että isä ei aio luopua majatalosta. Urho on päättänyt ruveta jatkamaan majataloyritystä omin päin.

Näytelmän aiheena on vanhuus ja ikärajaton itsemääräämisoikeus. Näytelmä ottaa ilon irti ahneudesta, hyväuskoisesta kuntamarkkinoinnista, ihmisten pikkusieluisuuden pimeimmistä kulmista ja kaunan sekä kateuden voimasta. Se ottaa myös kantaa ikääntymiseen liittyviin oletuksiin ja odotuksiin.

Kantaesitys Suomussalmen kesäteatteri 2011

Käyttäjäroolit: 
Miehiä: 9
Naisia: 6
Yhteensä: 15
Muut roolit: 

Tyyne Nyyssösen voi tehdä tuplaroolina.

Soveltuvuus kesäteattereille: 
Kyllä
Kantaesitetty ammattiteatterissa: 
Ei
Kantaesitetty harrastajateatterissa: 
Ei
Info: 

Näytelmä on alunperin kirjoitettu kainuun murteella. Tekstiä saa vapaasti muokata omaan murrealueeseen sopivaksi.