Ökenprofeten

Kieli: 
Ruotsi
Näytelmälajit: 
Draama
Julkaisuvuosi: 
1983
Sivumäärä: 
103
Kesto: 
Kokoillan näytelmä
Synopsis: 

I vårt land har vi firat ”Johanne” snart närmare 1000 år. Men nuförtiden är det inte många som vet varför. Men själva ”firandet” sitter stadigt, jfr. t.ex. ”Juhannustanssit” etc.
Pjäsen ”Ökenprofeten” presenterar den Johannes, vars födelsedag man firat i kristenheten den 24.6. alltsedan 400-talet. Via sin mor Elisabet var Johannes döparen släkt med den Maria som 6 månader efter hans egen födelse födde Jesus i Betlehem.

Vad vet man om Johannes? Gemene man vet inte mycket. Eventuellt känner man till att hans liv fick ett dramatiskt slut i borgen Makeros. Slutet kom överraskande när kung Herodes Antipas firade sin födelsedag och utbad sej en solodans av Herodias dotter Salome. Det blev en stripteas med sju slöjor, som – nästan alla – slängdes. Herodes blev så tagen, att han lovade ge henne vad hon än begärde. På inrådan av Herodias begärde hon Johannes döparens huvud på ett fat. Och det fick hon.

Men vad var det, som låg bakom den begäran? Pjäsen Ökenprofeten rullar upp Johannes märkliga livsöde, samtidigt som man få en inblick i tetrarken Herodes försök att behålla makten i ett land, som var ockuperat av romarna.

Herodes första hustru, Shakila, som var dotter till nabateerkonungen Aretas, som regerade i Damaskus, möter vi i första akten. När Herodes överger henne och gifter sig med sin broder Filippos hustru, griper Johannes in och fördömer tilltaget. Följden blir ett djupt hat från Herodias sida. Det är bäddat för dramatik… Lycka till om ämnet intresserar.

Käyttäjäroolit: 
Miehiä: 12
Naisia: 4
Yhteensä: 16
Muut roolit: 

Soldater, danserskor

Soveltuvuus kesäteattereille: 
Ei
Ensi-ilta ammattiteatterissa: 
Ei
Ensi-ilta harrastajateatterissa: 
Ei