Kypsä Kyky

Kieli: 
Suomi
Näytelmälajit: 
Komedia
Alkuperäinen kieli: 
Suomi
Julkaisuvuosi: 
2014
Sivumäärä: 
68
Kesto: 
Kokoillan näytelmä
Synopsis: 

Ehtoo Tähtöset Tuotanto Oy on vaikeuksissa ja tuottaja Valto Vihavainen aikoo pelastaa tuotantoyhtiön uudella tosi-tv-formaatillaan, jossa kilpailijoiksi haetaan varttuneempia henkilöitä. Ohjelmaan palkataan kolme tuomaria, valovoimaisimpana taiteentuntija ja mesenaatti Sanatar von Kleptoman, sekä juontajaksi koko kansan suosikki Leila Liukas. Tämä taas ei miellytä tuotantoyhtiön stylistia Merkku Mäkistä, jolla on kaikenlaista hampaankolossa…

Aikamiespoika Keijo osallistuu äitinsä estelyistä huolimatta Kypsä Kykykilpailuun. Estradilla nähdään toinen toistaan omalaatuisempia kykyjä sekä erilaista suhdesoppaa niin tuomareiden kesken kuin kulissienkin takana. Tarina on kaikessa koomisuudessaan kunnioittava kumarrus ikääntyneille ja pyllistys tosi-tv-kilpailuille, joissa tehdään tähtösiä tuotantoyhtiön tarpeiden mukaan. Ydinajatuksena erilaisuuden hyväksyminen ja suvaitsevaisuus. 

Käyttäjäroolit: 
Miehiä: 9
Naisia: 7
Yhteensä: 16
Muut roolit: 

Tarvittaessa muita avustavia, repliikittömiä rooleja: 3-4. Yhteensä: 16 + 3-4 

Soveltuvuus kesäteattereille: 
Kyllä
Ensi-ilta ammattiteatterissa: 
Ei
Ensi-ilta harrastajateatterissa: 
Kyllä
Paikka: 
Kantaesitys 27.6.2014 Teatteri Ilona, Kangasniemi
Toimitusehdot: 

Näytelmä sisältää tälle komedialle tehtyä musiikkia. Säveltäjä Hannu Keinänen, sanoitukset Pia Kärkkäinen-Hannikainen. Lyriikat on kirjoitettu käsikirjoitukseen. Esittävä teatteri voi pyytää nuotit (7 kpl) sekä kolme näytelmään kuuluvaa melodiaa äänitiedostona Suomen Näytelmäkirjailijat ja Käsikirjoittajat ry:ltä näytelmän esityssopimusta tehdessään ja tarvittaessa nuottien mukaiset äänitiedostot käsikirjoittajalta. Neljä kappaletta on myös levytetty (Nolla, Paljonko Maksaa, Parkettien Partaveitsi, Särkynyt), joten ne voi tarvittaessa esittää ns. playbackina.

Käsikirjoituksen sisältämät lyriikat voidaan esittää myös lausuen, ellei esittävällä teatterilla ole mahdollisuutta musiikin esittämiseen. Musiikkien käyttöoikeuksia valvoo Teosto.

Info: 

Näytelmän yleisö voi toimia ns. studioyleisönä, jolloin ennen ”TV-lähetystä” ohjaaja antaa yleisölle ohjeita ja ”TV-lähetyksen” aikana juontaja osoittaa puheensa välillä kameroille, välillä studioyleisölle = katsomoon antaen toimintaohjeita (mm. aplodit). Näyttelijät ja yleisö toimivat näin interaktiivisesti näytelmän TV-kohtauksissa ollen kokonaisuudessaan samaa fiktiivistä tv-lähetystä.