Kansa vastaan kansa

Kieli: 
Suomi
Näytelmälajit: 
Musiikkinäytelmä, Draama
Julkaisuvuosi: 
2019
Sivumäärä: 
74
Kesto: 
Kokoillan näytelmä
Synopsis: 

Näytelmä kertoo kevään 1918 kansalaissodan tapahtumista ja ihmisistä, jotka halusivat pysyä mahdollisimman  puolueettomina ja sen turvin kokonaan sodan ulkopuolella, mutta ajautuvat siihen lopulta tahtomattaan, kun huomaavat  joutuneensa keskelle rajuimpia taisteluja, koska heidän talonsa sijaitsi aivan rintamalinjojen välissä. Linjat ovat jopa niin lähellä toisiaan, että kun talosta lähti varomattomasti ulos, niin molemmilta puolilta ammuttiin.

Samalla se kertoo musiikin avulla siitä, kuinka arkielämää piti yrittää jatkaa mahdollisimman normaalisti ja kuinka nuorten tunteet olivat yhtä voimakkaita, synkästä tilanteesta huolimatta.

Näytelmä perustuu todellisuuteen, sillä sen kohtaukset on koottu siitä aineistosta, mitä Ruovedellä oikeasti on tapahtunut ja mitä aikalaiset ovat jälkipolville kertoneet. Aineistoa on kerätty monesta kylästä, ne on vain esitystä varten koottu tapahtuneeksi samassa talossa.

Näytelmä ei asetu kummankaan puolelle, eikä varsinaisesti viittaa mihinkään yksittäiseen taisteluun tai kylään. Sen tapahtumapaikkana olevalle talolle ei ole annettu nimeä, eikä edes isälle ja äidille, koska asiat ovat vielä sadan vuoden jälkeenkin monille hyvin arkoja.

Näytelmä on kunnianosoitus niille tavallisille pienille ihmisille, jotka maksoivat sodasta kovan hinnan ja jotka jaksoivat jatkaa elämää taistelujen aikana ja varsinkin sen jälkeen. Se vaati todellista sisua, uhrautuvaisuutta ja kovaa luonnetta.

Onneksi sitä löytyi.

Musiikin tekijänoikeuksia valvoo Teosto.

Käyttäjäroolit: 
Miehiä: 8
Naisia: 5
Yhteensä: 13
Muut roolit: 

Joukkokohtaukseen niin paljon avustajia kun löytyy. Kuoro niin iso kuin löytyy, mielellään noin 10 naista ja 10 miestä. Orkesteri 4-5 soittajaa.

Soveltuvuus kesäteattereille: 
Kyllä
Ensi-ilta ammattiteatterissa: 
Ei
Ensi-ilta harrastajateatterissa: 
Kyllä
Päivämäärä: 
10/05/2018
Paikka: 
Ruoveden teatteri