Tuomas Parkkinen

Robert Seger
Syntynyt: 
1969

Tuomas Parkkisen kirjalliselle tuotannolle on ominaista vakavien ja syvällisten aiheiden – kuten uskonnon, työn sankaruuden, äitiyden – käsitteleminen satiirisen komedian ja hengästyttävän verbaaliakrobatian keinoin. Paitsi syvällisiä ja oivaltavia, Parkkisen näytelmät ovat myös häpeämättömiä, jopa julkeita, mutta aina riemastuttavan omintakeisia.

Tuomas Parkkiselle kelpaavat vain suuret aiheet. Hän on kirjoittanut äitiydestä (Madaamit 2008), feministimiehistä ritariajalla (Ruunajaiset, 2006), Jeesus Nasaretilaisen lähiomaisista (Stand up, Jesus!, 2003), Aatamin ja Eevan protestanttisesta työmoraalista (Yhden tuska on toisen show, 2000) sekä stand up -komediaa ja tenoriaarioita yhdistävän estradishow'n laulajalle ja pianistille (Matin ja Tepon veli, 1997).

Parkkinen tekee näytelmän vaikka puhelinluettelosta; niin kuin hän itse asiassa tekikin. Vuonna 2007 mies tarttui mahdottomaan tehtävään ja kynäili maamme luetuimman ja puhuttelevimman kirjan ensi kertaa näyttämölle – ja tietysti komediaksi! (Puhelinluettelo, 2007)

Tuomas Parkkinen taituroi brutaalin ja klassisen kauneuden rajalla. Hänen omaleimainen esityskielensä sekoittaa pompöösiä, plyysinhajuista teatteria raikkaaseen ja railakkaaseen ilmaisuun. Lopputuloksena on yllättävää ja ajatuksia herättävää teatteria, satiiria parhaimmillaan.

Teokset

Otsikko Kirjailijan rooli Julkaisu Lajit Kieli Alkuperäinen kieli
Aateliskalenteri kirjailija 2008 Komedia Suomi
Höyrysaha kirjailija 1989 Draama Suomi
Kekkonen - syntymästä kuolemattomuuteen kirjailija 2012 Komedia, Draama Suomi
Linnan juhlat kirjailija 2016 Komedia Suomi
Madaamit kirjailija 2007 Komedia, Draama Suomi
Pirtua, pirtua! dramatisoija 1998 Draama Suomi
Puhelinluettelo kirjailija 2007 Komedia Suomi
Ruunajaiset kirjailija 2006 Komedia Suomi
Seppo Ruohonen - Matin ja Tepon veli kirjailija 1998 Musiikkinäytelmä Suomi
Stand up, Jesus! kirjailija 2002 Komedia Suomi
Tuhkimo - Tarina lasikengistä kirjailija 1995 Musiikkinäytelmä, Lastennäytelmä Suomi
Yhden tuska on toisen show kirjailija 1999 Draama, Komedia Suomi