Reino Helismaa

Syntynyt: 
12.07.1913
Syntymäpaikka: 
Helsinki
Kuollut: 
21.11.1965

Reino ”Repe” Helismaa oli suomalainen sanoittaja, säveltäjä, käsikirjoittaja, näytelmäkirjailija kuplettilaulaja ja elokuvanäyttelijä. Hänen erinomaisen laaja tuotantonsa käsittää mm. yli viisituhatta laulusanoitusta.

Helismaa (vuoteen 1934 Helenius) syntyi Helsingin Ullanlinnassa asuneen kahdeksanlapsisen perheen kuopukseksi. Perheen isä ammuttiin sisällissodan tapahtumissa ja perhe muutti äidin sukulaisten luo Lahteen. Lahdessa Helismaa kävi Lahden Lyseon keskikoulun. 1930-luvun Helismaa työskenteli kirjapainon latojana ensin enonsa yrityksessä Lahdessa ja myöhemmin Karjalan kirjapainossa Viipurissa. Helismaa oli avioitunut Lempi Turusen kanssa ja asettunut Viipuriin asumaan. Talvisota syttyi vuoden 1939 marraskuussa ja Helismaa joutui rintamalle. Sodan seurauksena perhe menetti kotinsa Viipurissa ja palasi Lahden kautta Helsinkiin.

Helismaa oli jo Viipurin vuosina aloittanut musiikkiesitykset ja kirjoitushommat lisätienestin saamiseksi. Jatkosodassa hänen taiteelliset kykynsä huomattiin ja eturintama vaihtui armeijan viihdytysjoukkoihin. Sotien jälkeen Helismaa palasi ammattiinsa kirjapainon latojaksi. Työn ohessa hän jatkoi satunnaisia viihde-esiintymisiään ja tutustui pian muihin Suomen kärkiviihdyttäjiin, mm. Toivo Kärkeen, Tapio Rautavaaraan ja Esa Pakariseen. Erityisesti säveltäjä Kärjen kanssa Helismaalle kehittyi tiivis työkumppanuus, joka kesti aina Helismaan kuolemaan saakka.

Helismaan ja Kärjen yhteisiä tuotoksia ovat mm. kappaleet”Rovaniemen markkinoilla”, ”Imatran Inkeri”, Reppu ja reissumies”, ”Muhoksen Mimmi”, ”Kulkurin iltatähti” ja ”Lentävä kalakukko”. Kappaleiden esittäjinä toimivat Helismaan itsensä lisäksi myös muut tuon ajan iskelmälaulajat. Myöhemmin, suurelta osin vasta Helismaan kuoleman jälkeen, Helismaan ja Kärjen sävellyksiä teki tunnetuksi etenkin Rautavaara. Kaikkiaan Helismaan on laskettu kirjoittaneen yli viisituhatta laulusanoitusta, joista noin tuhatviisisataa päätyi levytyksiin.

Sanoituksiensa lisäksi Helismaa kirjoitti ahkerasti elokuvakäsikirjoituksia, näytelmiä, kuunnelmia sekä erinäisiä lehtijuttuja ja artikkeleita. Hänen tunnettuja töitään ovat mm. elokuvat Rovaniemen markkinoilla (1951), Lentävä kalakukko (1953) sekä Pekka ja Pätkä -elokuvat (1953, 1954, 1955, 1957 ja 1960). Helismaan kirjoittamista teatterinäytelmistä suosittuja ovat olleet mm. Suutarin tytär (1951) ja Ruoska ja rakkaus (1954). Kaikkiaan Helismaa kirjoitti kahdeksan näytelmää ja kolmekymmentäkaksi elokuvakäsikirjoitusta. Lisäksi hän teki yli sata radiohupailua ja kymmenen revyytä.

Helismaa kuoli vuonna 1965 vain 51-vuotiaana. Helismaan nimeä kantaa muutaman vuoden välein jaettava, ansioituneelle suomalaiselle kevyenmusiikin sanoittajalle jaettava Reino Helismaa -palkinto.

Teksti: Olli Mäkelä / Sunklo, 2012

Teokset

Otsikko Kirjailijan rooli Julkaisu Lajit Kieli Alkuperäinen kieli
Kultakuumetta kirjailija 1996 Musiikkinäytelmä Suomi
Käsiraudat kirjailija 1954 Komedia, Musiikkinäytelmä Suomi
Me tulemme taas kirjailija 1992 Komedia, Musiikkinäytelmä Suomi
Me tulemme taas kirjailija 1994 Komedia Suomi
Muhoksen Mimmi kirjailija 1984 Musiikkinäytelmä Suomi
Niin metsä vastaa kirjailija 2017 Musiikkinäytelmä Suomi
Pekka Puupää kesälaitumilla kirjailija 2007 Komedia Suomi
Rovaniemen markkinoilla kirjailija 2011 Draama, Musiikkinäytelmä Suomi
Ruoska ja rakkaus kirjailija 1954 Musiikkinäytelmä Suomi
Suutarin tyttären pihalla kirjailija 1954 Komedia, Musiikkinäytelmä Suomi