Palle

Syntynyt: 
2.4.1906
Syntymäpaikka: 
Ruovesi
Kuollut: 
2.5.1992

Palle -nimimerkin takana on kirjailija, runoilija, sanoittaja, ja radiotoimittaja Reino Wilhelm Palmroth. Palmroth lukeutuu Suomen sodanaikaisten musiikki- ja draamataiteilijoiden eturiviin.

Palmrothin ammatillinen ura jakautui kolmen persoonan välille. Ensinnäkin hän oli koulutukseltaan ja sodanaikaiselta tehtävältään kapteeni R. W. Palmroth, ja toimi sodan ajan armeijan propagandaosaston päällikkönä. Toiseksi hän oli kuplettien ja revyiden, sekä juoma-, marssi-, ja propagandalaulujen tekijä Palle. Kolmanneksi hän oli vakavahenkinen runoilija ja kirjailija peitenimellä Reino Hirviseppä. Palmrothin taiteellinen tuotanto on hyvin laaja.

Palmroth synnytti merkittävän osan Suomen sota-ajan viihteestä ja propagandasta.
Ajalle tyypillisesti Palmroth oli viihdetaiteen moniottelija. Hän sävelsi, sanoitti, esiintyi ja kirjoitti kaikkea näytelmistä runoihin. Jo ennen sotaa Palmroth oli tullut kansalle tunnetuksi ideoimansa radiorevyyn isäntänä, mutta myös urheilutoimittajana ja toisaalta uutiselokuvien juontajana.

Palmrothin taiteellinen eetos oli aina isänmaallinen, joskin myös humoristinen. Suuri osa Palmrothin Palle ja Hirviseppä -nimimerkeillä kirjoittamista propagandasanoituksista ja kupleteista sensuroitiin sodan jälkeen, eikä hänen isänmaalliselle asenteelleen ollut sijaa Hella Wuolijoen johtaman Yleisradion uusissa produktioissa.

Sodan jälkeen Palmroth toimi ammatikseen mm. makeisia valmistaneen Chymoksen sosiaali- ja mainospäällikkönä, Suomi-Filmin myyntipäällikkönä sekä elokuvavalmistamo Opuksen toimitusjohtajana. Hän jatkoi kuitenkin myös taiteellista työtään elämänsä loppuun asti, vaikkei juuri julkisuudessa enää ollutkaan.

Teksti: Olli Mäkelä / Sunklo, 2012

Teokset

Otsikko Kirjailijan rooli Julkaisu Lajit Kieli Alkuperäinen kieli
Auringonpistoksia kirjailija 1944 Komedia, Musiikkinäytelmä Suomi
Varuskunnan morsian kirjailija 1944 Komedia Suomi