Orvokki Autio

Pertti Toukkari, 1980
Syntynyt: 
27.07.1941
Syntymäpaikka: 
Kurikka

Kirjailija Orvokki Autio tunnetaan vahvoista naishahmoistaan. Autio on kirjoittanut seitsemän romaania ja kolme draamateosta sekä lisäksi novelleja ja runoja. Erityisen tunnettu on kolmen romaanin sarja Viistotaival (1980), Kotipesä (1982) ja Merkki päällä (1985). Sarja tunnetaan Pesärikko-trilogiana ja Pesärikko (1989) on myös teosten pohjalta kirjailijan kirjoittaman näytelmän nimi. Näytelmä on esitetty niin ikään televisiosovituksena.

Aution teemat nousevat protestanttisen kulttuuriperimän taustoittamista kasvukertomuksista, joissa yksilön tunteet hakevat muotoaan ja alistuvat yhteisön normeihin. Miehet jäävät Aution romaaneissa taka-alalle kun voimakkaat naishahmot hallitsevat. Naisen aseman ja naisen sopeutumiskyvyn kuvaajana Autio on suomalaisessa kirjallisuudessa tunnustettu. Esimerkiksi kirjallisuudentutkija, tohtori ja kriitikko Pekka Tarkka on kuvannut Aution trilogiaa Pesärikko kirjoittamalla: "Pohjimmiltaan on kysymys luterilaisesta arvomaailmasta, johon viittaa Merkki päällä -romaanin ironinen motto Lutherin Häälahjasta: jos lapset saavat elää niin kuin tahtovat, ilman kuria, kuuliaisuutta ja uskoa, tuloksena on 'paljaita, röyhkeitä ja hillittömiä ihmisiä, joihin ei neuvo eikä kuritus pysty.´”

Autiolle on myönnetty useita kirjallisuusalan palkintoja kuten Väinö Linnan säätiön palkinto vuosina 1970 ja 1977, sekä Tampereen teatterikesän Thalia-palkinto vuonna1989.

Teksti: Olli Mäkelä / Sunklo, 2011

Teokset

Otsikko Kirjailijan rooli Julkaisu Lajit Kieli Alkuperäinen kieli
Pesärikko kirjailija 1991 Draama Suomi
Pesärikko kirjailija 2003 Draama, Komedia Suomi Suomi
Valokuvavarkaat kirjailija 1999 Draama Suomi
Valokuvavarkaat kirjailija 2009 Draama Suomi