Carlo Collodi

Syntynyt: 
24.11.1826
Syntymäpaikka: 
Firenze
Kuollut: 
26.10.1890

Carlo Collodi, oikealta nimeltään Carlo Lorenzini, oli italialainen lehtimies ja kirjailija. Hänen tunnetuin teoksensa on romaani Pinokkion seikkailut vuodelta 1883.

Nuorena Collodi opiskeli teologiaa, filosofiaa ja retoriikkaa. Hänen päämääränään oli papin ammatti yhtä lailla kuin laajan yleissivistyksen hankkiminen. Ajatus pappiudesta kuitenkin jäi, ja vuonna 1843 Collodi pestautui töihin Firenzen tunnettuun Piatin kirjakauppaan. Collodin suhde kirjallisuuteen ja kirjoittamiseen syveni. Hän alkoi kirjoittaa erinäisiin aikakauslehtiin ja myöhemmin myös perusti uusia lehtiä. Lisäksi Collodi eteni urallaan Piatin kirjakaupan johtajaksi ja toimi aktiivisena kääntäjänä.

Kirjailijana Collodin tuotannosta on jäänyt elämään erityisesti Pinokkion seikkailut -satuteos. Alun perin se julkaistiin osissa lapsille suunnatussa aikakauslehdessä Giornale per i bambini ja sitten vuonna 1883 yhtenä kirjana. Pinokkion seikkailut kertoo eläväksi muuttuvasta puunukesta Pinokkiosta ja tämän isästä, köyhästä puusepästä Gepettosta. Pinokkion tarina on sittemmin valikoitunut länsimaisen lastenkirjallisuuden klassikoksi. Siitä on tehty useampi elokuva ja televisiosarja, teatterisovituksista puhumattakaan. Meillä Suomessa Pinokkion seikkailuja on esitetty teatterissa muutaman vuoden välein tasaisesti aina 40-luvulta lähtien.

Teksti: Olli Mäkelä / Sunklo, 2012

Teokset

Otsikko Kirjailijan rooli Julkaisu Lajit Kieli Alkuperäinen kieli
Pinoccio - Puunuken seikkailut kirjailija 1954 Lastennäytelmä Suomi
Pinokkio kirjailija 1990 Lastennäytelmä Suomi
Pinokkio kirjailija 1993 Lastennäytelmä Suomi
Pinokkio kirjailija 1994 Nukketeatteri, Lastennäytelmä Suomi
Pinokkio kirjailija 1997 Musiikkinäytelmä, Lastennäytelmä Suomi
Pinokkio kirjailija 2002 Lastennäytelmä Suomi
Pinokkio kirjailija 2002 Lastennäytelmä Suomi
Pinokkio kirjailija 2005 Komedia, Lastennäytelmä Suomi
Pinokkio pitkänenä kirjailija 1984 Nukketeatteri, Lastennäytelmä Suomi