Bo Carpelan

Irmeli Jung / Otava 2000
Syntynyt: 
25.10.1926
Syntymäpaikka: 
Helsingfors

Utbildning: Student, fil.dr.

Övrika yrken: Bibliotekstjänsteman, bitr.biblioteksamanuens, konstnärprofessor

”Pidän kirjallisuudessa jonkinlaisesta selkeydestä, siitä ettei tehdä elämästä liian monimutkaista. Ei saa yksinkertaistaa, mutta pitää kirjoittaa selkeästi myös vaikeista asioista. Täytyy kirjoittaa paljon rivien väliin. Onkin vaikeaa jättää sanomatta tärkeitä asioita ja antaa lukijan löytää ne itse tekstistä.”
(Carpelan Ylioppilaslehdessä 8.5.2006)

Suomen Näytelmäkirjailijaliiton kunniajäsen Bo Carpelan on vaikuttanut suomalaisessa kulttuurikentässä yli kuusikymmentä vuotta. Kirjallisuuskriitikkona ja apulaiskirjastonjohtajana leipätyönsä tehneen Carpelanin ensimmäinen runoteos Son en dunkel värme julkaisiin 1946. Sen jälkeen Carpelan on kirjoittanut niin runoja, proosaa kuin näytelmiäkin.

Carpelan on ainoa kirjailija, joka on saanut Finlandia-palkinnon kahdesti. Ensimmäinen palkinto annettiin vuonna 1993 teokselle Urwind (Alkutuuli) ja jälkimmäinen vuonna 2005 teokselle Berg (Kesän varjot).

Näytelmät.fi-sivustolla olevat näytelmät Alkutuuli – Urwind ja Hyvä herra Sibelius perustuvat Carpelanin menestysromaaneihin.

Alkutuuli on vanhojen kirjojen kauppias Daniel Urwindin elämänkerta. Danielin vaimo Maria lähtee vuodeksi Yhdysvaltoihin ja keski-ikäinen mies jää yksin pitämään ikävää kirjojensa ja muistojensa keskelle. Yksin Danielin ei kuitenkaan tarvitse olla, sillä aika hänen ympärillään repeytyy hiljalleen kuin kulunut kangas ja muistoissaan Daniel kohtaa jälleen äitinsä, mummonsa ja entisen rakastettunsa. Maailmankaikkeuden alkutuulen kuljettaessa Danielia halki tilan ja ajan hän oppii kohtaamaan elämän syklisyyden sekä alituisen muuttuvuuden.

Hyvä herra Sibelius perustuu Carpelanin romaaniin Axel (1986). Osin kuvitteellisen tarina kertoo varattomasta vapaaherrasta, Carpelanin isosetä Alex Carpelanista, joka oli säveltäjä Jean Sibeliuksen intohimoinen ihailija ja ystävä. Henkinen tasapainottomuus hankaloittaa Axelin viulistinuraa ja siksi hän sijoittaa kunnianhimonsa säveltäjäneron huomaan.

Mirja Vinberg-Mäkinen / Sunklo 2008

Lähteet:
1) Pekka Tarkka: Suomalaisia nykykirjailijoita (2000)
2) Ylioppilaslehti 18.5.2006 ”Mitä olen oppinut: Bo Carpelan”. Haastattelija Maria Mustranta.
3) Kuka kukin on (2007)

Teokset

Otsikko Kirjailijan rooli Julkaisu Lajit Kieli Alkuperäinen kieli
Alkutuuli - Urwind kirjailija 2005 Draama Ruotsi
Axel kirjailija 1989 Draama Ruotsi
Axel kirjailija 1992 Draama Englanti Ruotsi
Herr Huu kääntäjä 1983 Draama Ruotsi
Hyvä herra Sibelius kirjailija 1989 Draama Suomi
Julafton kirjailija 1984 Draama Ruotsi
Vandrande skugga kirjailija 1980 Draama Ruotsi