Bengt Ahlfors

Sunklon jäsenmatrikkeli
Syntynyt: 
28.12.1937
Syntymäpaikka: 
Helsinki

Bengt Ahlfors on suomenruotsalainen kirjailija, ohjaaja ja teatterijohtaja. Yli kolmekymmentä näytelmää, kirjoja ja televisiokäsikirjoituksia kirjoittanut Ahlfors lukeutuu maamme menestyneimpien näytelmäkirjailijoiden joukkoon. Hänen näytelmiään on käännetty ja esitetty useilla eri kielillä ympäri maailmaa.

Vuosina 1967–1970 Ahlfors työskenteli Lilla Teaternin ohjaajana ja vuosina 1975–1978 Svenska Teaternin taiteellisena johtajana. Ahlfors on dramatisoinut ja ohjannut lukuisia klassikkoteoksia mm. Molièrelta, Shakespearelta, Brechtiltä ja Tsehovilta. Pääasiassa hän kuitenkin kirjoittaa omia näytelmiä.

Ahlforsin tunnetuimpia töitä ovat Jules Vernen Maailman ympäri 80 päivässä -dramatisointi (1970) ja yhdessä Frej Lindqvistin kanssa ideoitu esikoisnäytelmä I våras (1963). Molempia on esitetty yli kymmenessä suomalaisessa ammattiteatterissa. Ahlforsin tunnetuin näytelmä on kuitenkin yhdessä Johan Bargumin kanssa kirjoitettu Finns det tigrar i Kongo? (1986). Aidsia käsittelevä näytelmä on esitetty yli kahdellakymmenellä kielellä. Bargunin lisäksi Ahlfors on työskennellyt myös mm. Claes Anderssonin kanssa.

Omimmillaan Ahlfors on kabareen parissa, ja on kiistatta lajityypin suomalainen mestari. Ahlforsin kynästä ovat syntyneet kabareet mitä moninaisimmista aiheista, mm. Tšekkoslovakian miehityksesta, Kreikan sotilasvallankaappauksesta ja Prahan keväästä. Kabareissaan Ahlfors yhdistää taitavasti yhteiskunnallisia näkökulmia ja puhdasta viihdettä. 60-luvun Lilla Teaternin kasvatille kantaa ottaminen ja maailman asioihin vastuullisesti suhtautuminen on taiteeseen sisäänrakennettua. Kirjoittamisen ohella Ahlfors säveltää ja sanoittaa musiikkia.

Bengt Ahlforsille on myönnettyä monia teatteri- ja kulttuurialan palkintoja, mm. Suomen näytelmäkirjailijaliiton Lea-palkinto vuonna 1988 ja Opetus- ja kulttuuriministeriön Suomi-palkinto vuonna 1993. Vuonna 2002 Ahlfors julkaisi siihenastista teatteriuraansa käsittelevän muistelmateoksen Äventyr i teaterbranschen. Minnen och sidorepliken.

Teksti: Olli Mäkelä / Sunklo, 2012

Teokset

Otsikko Kirjailijan rooli Julkaisu Lajit Kieli Alkuperäinen kieli
Huijattu onni kirjailija 2017 Draama Suomi Ruotsi
Lahja tuntemattomalle naiselle kirjailija 1990 Draama Suomi
Onko Kongossa tiikereitä? kirjailija 2001 Draama Suomi
Piirileikki kirjailija 1979 Komedia Suomi
Vilgot seikkailija kirjailija 2001 Musiikkinäytelmä Suomi