Alexandre Dumas

Syntynyt: 
24.7.1802
Kuollut: 
5.12.1870

Alexandre Dumas, koko nimeltään Dumas Davy de la Pailleterie on historian luetuin ranskalainen kirjailija. Hänen tunnetuimmat teoksensa ovat Kolme muskettisoturia (1844) ja Monte-Criston kreivi (1844). Dumas tunnetaan myös Dumas vanhempana, sillä hänen samannimisestä pojastaan tuli myöhemmin kuuluisa kirjailija Alexandre Dumas nuorempi.

Dumas syntyi ranskalaisen kenraalin poikana ja peri isältään puolittain mustan ihon värin. Pian Dumas'n synnyttyä isä kuitenkin kuoli, ja kirjailija jäi sisarensa kanssa äitinsä elätettäväksi. Perhe eli niukkuudessa, mikä osaltaan johtui Dumas'n isän viileistä suhteista Ranskan silloiseen hallitsijaan, armeijan komentaja Napoleon Bonaparteen.

Jo nuorena Dumas oli kiinnostunut kirjoista ja käytti suuren osan ajastaan lukemiseen. Lukemisen ohella tulevan kirjailijan mielikuvitusta ruokkivat edesmenneen kenraali-isän sotaretkillä kokemat seikkailut, joista pojan äiti tälle kertoili. Hieman vartuttuaan Dumas sai työpaikan kirjurina Orléansin herttuan kansliasta.

Kirjurin toimessa Dumas'n kirjailijan taidot kehittyivät ja pian hän julkaisikin ensimmäiset omalla nimellä kirjoitetut taiteelliset teoksensa. Dumas oli heti kirjailijauransa alusta tuottelias kirjoittaja, mutta myös taitava liikemies. Hän myi tarinoitaan aikakausijulkaisuihin, joissa ne ilmestyivät moniosaisina. Pian Dumas perusti eräänlaisen kirjallisen työpajan, jossa hän itse kehitteli ja valvoi tarinoitaan, mutta jossa varsinainen kirjoittaminen tapahtui palkattujen toimittaja-kirjailijoiden toimesta. Tällä liiketoiminnalla Dumas sekä vaurastui että nousi Ranskan seurapiireissä arvostettuun asemaan. Toiminta johti myös valtaisan laajaan tuotantoon, johon lukeutuu esimerkiksi 160 romaaniteosta ja 60 näytelmää.

Dumas'n tunnetuimmat kirjalliset työt ovat seikkailu- ja sankariromaaneja. Ne yhdistävät romantiikan ajalle tyypillisesti yksittäisen ihmisen väkeviä tunteita maailmanhistorian muutosliikkeisiin. Tarinat ovat täynnä kaksintaisteluita, kohtalokkaita rakkaussuhteita, myrkkypikareita, vankityrmiä ja aarteita. Kaiken kaikkiaan ne jalostavat varsin pitkälle seikkailuromaanin lajityypin, joka elää edelleen vahvana. Vauhdikkaiden juonenkäänteiden ja koskettavien ihmiskohtaloiden johdosta Dumas'n tarinat kuten Kolme muskettisoturia ja Monte-Criston kreivi ovat olleet hyvin suosittuja myös draamasovituksina.

Teksti: Olli Mäkelä / Sunklo, 2011

Teokset

Otsikko Kirjailijan rooli Julkaisu Lajit Kieli Alkuperäinen kieli
Kolme muskettisoturia kirjailija 1980 Draama, Komedia Suomi
Kolme muskettisoturia kirjailija 1981 Draama Suomi
Kolme muskettisoturia kirjailija 1996 Draama, Komedia Suomi
Kolme muskettisoturia kirjailija 1997 Draama Suomi
Kolme muskettisoturia kirjailija 2019 Musiikkinäytelmä Suomi
Monte-Criston kreivi kirjailija 2015 Draama Suomi