Leo Kontula

Born: 
1953
Place of birth: 
Helsinki

Leo Kontula on suomalainen dramaturgi, ohjaaja, näytelmäkirjailija ja suomentaja. Hän työskentelee Lahden kaupunginteatterissa dramaturgina ja ohjelmiston suunnittelijana.

Kontula on opiskellut teatteritaiteita Sorbonnen yliopistossa Ranskassa. Nyt jo kolmetoista vuotta Lahden kaupunginteatterissa työskennellyt Kontula on ollut myös Kansallisteatterissa ja Ryhmäteatterissa. Lisäksi hän oli perustamassa Turun Uutta Teatteria, ja on myös toiminut Teatterikorkeakoulussa tuntiopettajana.

Kontulan dramaturgioita ovat mm. näytelmät Sirkus Zambina (2002) ja Job / Laulujen laulu (2001) joista jälkimmäisen Kontula myös ohjasi. Kontulan omia näytelmiä ovat esimerkiksi näytelmät Apina (1987) ja Lentävä hiekkalaatikko (1988). Kääntäjänä Kontula on toiminut mm. Lahden kaupungin teatterin näytelmissä Kahden maailman hotelli (2002, Éric-Emmanuel Schmitt) ja Hamlet (2003, William Shakespeare). Kaikkinensa Kontula on ahkera ja arvostettu näytelmien kääntäjä, jonka kynästä suomalaiseen teatteriin on kääntynyt kymmeniä ulkomaisia näytelmiä.

Teksti: Olli Mäkelä / Sunklo, 2012

Teokset

Titel Kirjailijan rooli Publication Lajit Kieli Alkuperäinen kieli
Apina author 1987 Comedy, Play for youth Finnish
Kivikeiju - Melonipellon salaisuus author 1988 Musical, Children's play Finnish
Lentävä hiekkalaatikko author 1988 Children's play Finnish
Nummisuutarit dramatist 1999 Comedy Finnish
Pikku Anni & Ihanneäijä author 1988 Children's play Finnish
Sinun pitäisi tietää author 1988 Drama Finnish
Ujo kuningas author 1984 Musical, Children's play Finnish