Tuomas Parkkinen

Robert Seger
Born: 
1969

Tuomas Parkkisen kirjalliselle tuotannolle on ominaista vakavien ja syvällisten aiheiden – kuten uskonnon, työn sankaruuden, äitiyden – käsitteleminen satiirisen komedian ja hengästyttävän verbaaliakrobatian keinoin. Paitsi syvällisiä ja oivaltavia, Parkkisen näytelmät ovat myös häpeämättömiä, jopa julkeita, mutta aina riemastuttavan omintakeisia.

Tuomas Parkkiselle kelpaavat vain suuret aiheet. Hän on kirjoittanut äitiydestä (Madaamit 2008), feministimiehistä ritariajalla (Ruunajaiset, 2006), Jeesus Nasaretilaisen lähiomaisista (Stand up, Jesus!, 2003), Aatamin ja Eevan protestanttisesta työmoraalista (Yhden tuska on toisen show, 2000) sekä stand up -komediaa ja tenoriaarioita yhdistävän estradishow'n laulajalle ja pianistille (Matin ja Tepon veli, 1997).

Parkkinen tekee näytelmän vaikka puhelinluettelosta; niin kuin hän itse asiassa tekikin. Vuonna 2007 mies tarttui mahdottomaan tehtävään ja kynäili maamme luetuimman ja puhuttelevimman kirjan ensi kertaa näyttämölle – ja tietysti komediaksi! (Puhelinluettelo, 2007)

Tuomas Parkkinen taituroi brutaalin ja klassisen kauneuden rajalla. Hänen omaleimainen esityskielensä sekoittaa pompöösiä, plyysinhajuista teatteria raikkaaseen ja railakkaaseen ilmaisuun. Lopputuloksena on yllättävää ja ajatuksia herättävää teatteria, satiiria parhaimmillaan.

Teokset

Titel Kirjailijan rooli Publication Lajit Kieli Alkuperäinen kieli
Aateliskalenteri author 2008 Comedy Finnish
Höyrysaha author 1989 Drama Finnish
Kekkonen - syntymästä kuolemattomuuteen author 2012 Comedy, Drama Finnish
Linnan juhlat author 2016 Comedy Finnish
Madaamit author 2007 Comedy, Drama Finnish
Pirtua, pirtua! dramatist 1998 Drama Finnish
Puhelinluettelo author 2007 Comedy Finnish
Ruunajaiset author 2006 Comedy Finnish
Seppo Ruohonen - Matin ja Tepon veli author 1998 Musical Finnish
Stand up, Jesus! author 2002 Comedy Finnish
Tuhkimo - Tarina lasikengistä author 1995 Musical, Children's play Finnish
Yhden tuska on toisen show author 1999 Drama, Comedy Finnish