Liisamaija Laaksonen

Born: 
6.5.1938
Place of birth: 
Lahti

Liisamaija Laaksonen on pitkän taiteilijauran tehnyt näyttelijä ja näytelmäkirjailija. Hänet tunnetaan erityisesti televisioon tekemistään roolisuorituksista ja käsikirjoituksista.

Laaksonen opiskeli nykyisen Teatterikorkeakoulun edeltäjässä Suomen Teatterikoulussa vuosina 1960–1963. Valmistuttuaan Laaksonen toimi Yleisradion vakinaisena näyttelijänä yli kolmenkymmenen vuoden ajan, sekä televisiossa että radiossa. Vapaana taiteilijana hän on työskennellyt vuodesta 1998 lähtien. Laaksonen on esiintynyt mm. Kansallisteatterissa, Suomen Kansallisoopperassa ja Savonlinnan Oopperajuhlilla. Laaksonen on pidetty myös lausuntataiteilijana. Hän on kiertänyt runonlausuntailtamissa sekä Suomessa että ulkomailla, kuten Ruotsissa, Saksassa ja Yhdysvalloissa.

Käsikirjoittajana Laaksosen työ on kohdistunut pääasiassa televisioon. Hänen läpimurtotyönsä oli Yleisradiolle kirjoitettu tv-elokuva Lumikit. Lumikit (1986) kuvaa naistentautien osaston elämää yhden vuorokauden ajan. Se kertoo henkilöhahmojensa kautta naisen elämän iloista ja suruista, yhteenkuuluvuudesta ja epävarmuudesta. Toisaalta se on kuvaus sairaalaympäristöstä, jossa ihmisen yksilöllinen tunne kohtaa lääketieteellisen kylmyyden ja persoonattomuuden. Lumikit palkittiin Monte Carlon kansainvälisillä tv-festivaaleilla vuonna 1986, ja se on sittemmin ollut suosittu myös teatterisovituksina. Muita Laaksosen käsikirjoittamia teoksia ovat mm. tv-elokuvat Irti maasta (1990) ja Lacrimosa (2008), sekä tv-sarjat Yhteinen huone (2002) ja Sänky (2002–2003).

Liisamaija Laaksoselle on myönnetty useita draamataiteen palkintoja. Hän on saanut mm. kolme Jussi-patsasta, kaksi Valtion palkintoa, Pro Finlandia -mitalin sekä Suomi-palkinnon. Vuonna 2009 Laaksonen juhli 45 -vuotista taiteilijauraansa Temppeliaukion kirkossa pidetyssä musiikki- ja runoiltamassa.

Teksti: Olli Mäkelä / Sunklo, 2011

Teokset

Titel Kirjailijan rooli Publication Lajit Kieli Alkuperäinen kieli
Lumikit author 1987 Drama Finnish
Lumikit author 1988 Drama Finnish
Sneeuwwitjes (Lumikit) author 1996 Drama Dutch Finnish
Systrarna snövit author 1983 Drama Swedish