Toivo Kärki

Tuntematon, 1959
Born: 
3.12.1915
Place of birth: 
Pirkkala
Died: 
30.4.1992

Säveltäjä, muusikko, sovittaja ja pianotaiteilija.

Toivo Kärjen vaikutus suomalaiseen populaarimusiikkiin on mittava. Kärjen sävellyksiä levytettiin noin 1330, joista monista tehtiin useita versioita. Hän on tehnyt musiikin useisiin näytelmiin, elokuviin, revyisiin ja radio-ohjelmiin. Kärki on myös tehnyt sovitukset muista kuin omista sävellyksistään lukuisiin ja taas lukuisiin näytelmiin ja elokuviin. Kärki toimi opettajana ja neuvonantajana useille Suomen eturivin iskelmäsanoittajille. Hän auttoi urallaan eteenpäin myös monia maamme iskelmätaivaalle kiintotähdiksi kohonneita laulajia.

Kärki tunnetaan erityisesti toisen suuren suomalaisen musiikkimiehen Reino Helismaan työparina. Näiden kahden säveltäjä-sanoittajan kynistä syntyi musiikki mm. elokuvaan Rovaniemen markkinoilla (1951), josta sai alkunsa ns. rillumarei-käsite suomalaisessa musiikissa. Tukkijätkien, työmiesten ja kansan syvän rivistön omaksi ottama ja rakastama musiikki antoi suomalaiselle kevyelle musiikille uudenlaisen suunnan. Toivo Kärjen musiikillinen perintö elääkin edelleen vahvana mm. iskelmissä ja tangomusiikissa.

Kärjen unohtumattomia sävellyksiä ovat esimerkiksi kappaleet ”Lentävä kalakukko”, ”Nelostie”, ”Jos vielä oot vapaa”, ”Vanha salakuljettaja Laitinen”, ”Laivat puuta - miehet rautaa”, ”Reppu ja reissumies”, ”Tule hiljaa” ja ”Rovaniemen markkinoilla”.

Teksti: Olli Mäkelä / Sunklo, 2011

Teokset

Titel Kirjailijan rooli Publication Lajit Kieli Alkuperäinen kieli
Imatran Impi composer 1988 Musical Finnish
Insinööri Kallion romanssi composer 1954 Comedy, Musical Finnish
Kaikessa soi blues author 1986 Musical Finnish
Kultakuumetta composer 1996 Musical Finnish
Käsiraudat composer 1954 Comedy, Musical Finnish
Muhoksen Mimmi composer 1984 Musical Finnish
Niin metsä vastaa composer 2017 Musical Finnish
Rovaniemen markkinoilla composer 2011 Drama, Musical Finnish
Ruoska ja rakkaus composer 1954 Musical Finnish
Suutarin tyttären pihalla composer 1954 Comedy, Musical Finnish
Vaimoke composer 2006 Comedy, Drama Finnish